Наш невролог даде пет стъпки, за да се опазим от деменция

Судоку и кръстословици вършат идеална работа за поддържане на умствената дейност

Наш невролог даде пет стъпки, за да се опазим от деменция | StandartNews.com

Пет стъпки как да запазим мозъка си по-дълго даде пред бТВ неврологът акад. Лъчезар Трайков.

Една от тях е социалният елемент, който може до някаква степен да компенсира по-ниския образователен ценз.

Трайков обясни, че по-образованият мозък е по-защитен и може по-дълго да остарява нормално.

„Има 5 посоки, които се оказаха най-печеливши или най-стимулиращи мозъчната активност. Това са социалните общувания. Второто нещо е, че за мозъка има огромно значение физическата дейност. Ако имаме поне 5 разходки по час в седмицата, е достатъчно“, обясни неврологът.

Той добави, че при генетичен елемент, който може да ни постави 10 пъти в по-голям риск от развитие на Алхаймер, има как процесът да се забави.  

„Ако ходим по час на ден за една година при тези с 10 пъти по-голям риск, той става равен на тези, които нямат генетичния фактор“, обясни акд. Трайков.

Много важна е и храната, а най-добре е да се придържаме към средиземноморската диета. Повече зеленчуци, риба, зехтин и продукти, които можем да намерим на нашата географска ширина.

Академик Трайков добави, че чаша-две бяло или червено вино са позволени.

„Судоку и кръстословици вършат идеална работа за поддържане на умствената дейност също. Накрая петата стъпка - стриктен контрол на рисковите фактори. Става дума да се следи артериално налягане, холестеролът, предпоставките за диабет, тютюнопушене, продължава доста активно да се употребяват концентрирани напитки у нас. Аз често се шегувам, че българинът обича да прави акупунктура в мозъчните структури с вкус на гроздова ракийка. По-добре да употребяват червено вино, въпреки че от устата на лекар не бива да излиза никакво подобно стимулиране“, каза още неврологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай