Хората с високо кръвно не трябва да ядат сол

Натрият и калият играят важна роля за баланса на телесните течности

Хората с високо кръвно не трябва да ядат сол | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

  • В телата ни има и известно количество злато, но все още не е докрай изяснено защо
  • Натрият и калият играят важна роля за баланса на телесните течности

 

Често се говори, че животът е произлязъл от водата. Ако трябва да сме честни, по-скоро е от океана, тъй като повечето течна вода на света се намира в океаните. При това положение, не е изненада, че основните минералните вещества, които се намират в морската вода, са съвсем същите като тези в човешкото тяло. Някъде съм срещал да се казва, че дори концентрацията им била същата, но това вече е пресилено.

Основните минерали, разтворени в течната среда на живите организми са натрий, калий, калций и магнезий. Като солите на калция освен като разтворими вещества имат много

важна роля при изграждането на костите и зъбите

От неметалите основна роля играят фосфора, сярата и хлора, като сярата най-често е включена в състава на аминокиселините, изграждащи белтъците, а фосфорът присъства като фосфатен йон. Желязото, медта, мангана, кобалта, цинка, селена и още ред химични елементи се намират в малки количества в човешкото тяло и обикновено изпълняват важни, но много специфични функции. Установено е, че в телата ни се намира даже известно количество злато, но все още не е докрай изяснено защо.

Разтворимите метални йони се наричат електролити. Когато един лекар назначи кръвни изследвания и в тях фигурира заявката "електролити", това означава натрий, калий, магнезий и хлориди, сиреч хлорни йони. Защо е важно да проследяваме тяхното ниво?

Тези основни минерали действат в сложна хармония, регулирайки пряко и косвено множество телесни функции: поддържат баланса на течностите, създават подходяща среда за действието на ензимите. Без тях е невъзможно да се осъществи предаването на нервния импулс и съкращението на мускулите. Без тях

нито сърцето, нито мозъкът могат да функционират

Ето защо концентрацията на електролитите в кръвта се движи в много тесни граници и, когато по някаква най-често болестна причина, тя излезе от тези граници, това е повод за притеснение.

За баланса на телесните течности са отговорни главно натрият и калият. Натрият се намира предимно в извънклетъчните течности и регулира разпределението на водата през клетъчните мембрани. Този контрол е от решаващо значение за поддържане на кръвното налягане и хидратацията. Обратно, калият, намиращ се главно вътреклетъчно, балансира натрия, като осигурява необходимото количество течност да остане в клетките. Това равновесие е от съществено значение за поддържане на здравето на клетките и предотвратяване на прекомерна загуба или задържане на вода.

Това състояние на нещата с калия вътре в клетките, а натрия отвън се поддържа за сметка на употребяване на много енергия от тялото. Смисълът е, че така

натрият се стреми да влезе в клетката, а калият да излезе

Естествената склонност на веществата в разтвор е да се разпределят равномерно. Така нормалното движение на електролитите по посока на по-ниската концентрация през клетъчната мембрана се използва от клетката за транспортирането на редица вещества. Съществуват специални канали, през които например калий излиза от клетката, но за да се случи това, някоя важна молекула успява за влезе. Представете си го като въртящите се врати на летището или в мола.

Другата причина за това разпределение на натрия и калия е възникването и предаването на електрически импулси в нервната и мускулната тъкан. Нервните импулси се разпространяват чрез феномен, известен като потенциал на действие, при който натриевите и калиеви йони преминават през мембраните на нервните клетки в строго определен ред, което създава промяна в електрическия потенциал - по същество електричен ток.

По абсолютно същия начин това се случва и в мускулните клетки, но там се намесват и други йони като калция и магнезия. Защото при

протичането на този

електрически ток по мускулната клетка

тя трябва да се свие. Това съкращение се управлява от калция.

Като казвам мускулни клетки, това се отнася и за сърцето. В крайна сметка и то е мускул. Особеното при него обаче е, че за разлика от мускулите на ръцете и краката, то няма нужда мозъкът да му нарежда какво да прави. Сърдечните мускулни клетки са уникални с това, че те имат свойството сами да си задават ритъм. Дори да ги отглеждате на хранителна среда извън тялото, те ще се съкращават докато са живи в зададения им от тях самите ритъм. Или докато имат на разположение необходимата концентрация на натрий и калий. По време на сърдечна операция, често се налага да спрем сърцето. Един от разпространените начини е с разтвор, богат на калий. Когато приключим работата си, захранваме го с кръв и то обикновено си тръгва самичко.

Ето защо, както казах по-горе поддържането на деликатен баланс на електролитите в тялото е много важен. Основните органи, натоварени с това са бъбреците и сърцето. Когато комуникацията между тях се наруши, най-честитят резултат от това е възникването на артериалната хипертония.

В организма се задържа натрий, а с него и вода. Това повишава обема на циркулиращите течности и оттам - на

налягането на кръвта в артериите

По тази причина на хипертониците и на пациентите със сърдечна недостатъчност се препоръчва да ограничат приема на сол или да я заменят с "диетична сол", което означава да заместят натриевия хлорид с калиев. Изобщо, храните богати на калий са препоръчителни за сърдечно болните, тъй като повечето медикаменти, които се употребяват за лечението на техните заболявания водят до повишено отделяне на течности от организма, а с тях неминуемо се губи и калий. Това са банани, картофи, кайсии, сливи. Изобщо, растителната храна е по-богата на този елемент. Както изглежда, сухоземните растения са произлезли от сладководни предшественици, така че за повечето от тях натрият е токсичен. По тази причина тревопасните животни така обичат да ближат сол - тяхната храна е твърде бедна на натрий.

Човекът също много обича сол. Практически всяко ястие е по-вкусно, ако се насоли. Отделно, в традицията на много народи е да се консервира храна, в което солта обикновено взима дейно участие.

Многобройни проучвания показват, че твърде високият прием на натрий е свързан с възникването и прогресията на артериалната хипертония, която е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Обратно, диети, богати на калий, като тези, които наблягат на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, са свързани с по-ниски нива на кръвното налягане. Поддържането на подходящ баланс на натрий и калий в диетата е от съществено значение за предотвратяване на хипертония и намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Без съмнение, натрият и калият играят важна роля в поддържането на

деликатния баланс в човешкото тяло

Разбирането на тяхното значение дава възможност на хората да правят информиран избор по отношение на диетата и начина си на живот. Възприемането на балансиран подход към приема на натрий и калий може да доведе до по-здравословно бъдеще и подобрени цялостни здравни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай