Какво е ресвератрол и може ли да ни направи вечно млади

Съдържа се много повече в тъканите на стресирани растения

Какво е ресвератрол и може ли да ни направи вечно млади | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на  въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Той има потенциал да подмлади организма
  • Съдържа се много повече в тъканите на стресирани растения

 

 

Ресвератролът е една от често препоръчваните хранителни добавки с предполагаемо чудодеен ефект върху едва ли не всички органи и системи в човешкото тяло. Беше често споменаван сред модерните в началото на века антиоксиданти. После излязоха интересни сведения за отношението му към гените на дълголетието, а по време на Пандемията редовно го предписваха на пациентите с Ковид-инфекция.

В следващите редове ще се опитам да обясня какво представлява това вещество, с какво е толкова специално и наистина ли има толкова широко приложение.

Ресвератролът е

  • открит в Япония

малко преди началото на Втората световна война при изследване на състава на корените от чемерика. Той представлява вещество от групата на така наречените полифеноли. Техните молекули съдържат повече от една алкохолна група, свързана с ароматно ядро. Те влизат в състава на танините и на множество лекарства. Разпространени са доста широко в природата. Ресвератрол се съдържа в над 70 вида растения, много от които се употребяват за храна или като билки.

Основната причина за неговото производство е диктувана от нуждите на самите растения да се предпазват от болестотворни микроорганизми, особено гъбички. Повечето полифеноли потискат растежа на бактериите и гъбите. Но освен това, ресвератролът е

  • важна сигнална молекула

която активира различни генетични пътища, свързани с отговора на растенията към стрес от различен характер. Това е причината за непостоянната му концентрация. Той се съдържа много повече в тъканите на стресирани растения.

Не мога да си спомня кой от великите бащи на молекулярната биология беше казал: "На биохимично ниво няма разлика между краля и зелката." В случая с ресвератрола, оказва че, че е това е наистина много близо до истината.

Въпреки че днес никой не приема ресвератрол за да се пази от микроби, останалите му ефекти върху човека са много подобни на това, за което го използват растенията.

Най-очевидното му свойство е, че е мощен антиоксидант. Във времената, когато значението на оксидативния стрес се преувеличаваше, отдаваха всички свойства на ресверастола едва ли не само на това. Действително, антиоксидантаната му активност е значителна и директно допринася за това да неутрализира така наречените свободни радикали. От друга страна, при повечето състояния на възпаление, свободните радикали играят голяма роля при увреждането на тъканите. Но ако действието на ресвератрола се изчерпваше само с това, то трябваше да го поемаме в много по-големи дози, за да има осезаем ефект.

Противовъзпалителното действие на фенолните съединения

е добре известно. Пример за добре познато лекарство от тази група е аспиринът. Ресвератролът действа по същия механизъм, но не чак толкова силно.

От особен интерес за съвременната наука са ефектите на ресвератрола по отношение регулацията на определени гени, свързани с клетъчния цикъл. Тази област все още се изследва интензивно и има много въпросителни около това какви са точните механизми, чрез които се осъществява регулацията на тези гени. Засега се знае, че ресвератролът участва в активирането на системите за поправка на ДНК, стимулира естествените клетъчни механизми за справяне с кризисни ситуации и подпомага процесите на програмирана клетъчна смърт, когато това е необходимо. С други думи, на клетъчно ниво ресвератролът има потенциал да подмлади организма, образно казано поправяйки счупеното и изхвърляйки онова, което не може вече да се поправи.

Ето някои от основните доказани ползи от ресвератрола. На първо място,

  • пази сърцето

влияейки благоприятно на зрелите сърдечно-мускулни клетки, но също така подпомага в малка степен образуването на нови такива. По този начин показва благоприятен ефект при сърдечна недостатъчност чрез подобряване на функцията на лявата камера. При експерименти с диабетни плъхове е установено, че ресвератролът значително намалява кръвната глюкоза, телесното тегло, плазмените нива на триглицеридите и сърдечната честота. Жалко, че все още липсват качествени проучвания по този въпрос с хора.

При физиологични концентрации ресвератролът предизвиква разширяване на съдовете и следователно намалява риска от хипертония и исхемична болест на сърцето. Като цяло сърдечно-съдовият защитен ефект на ресвератрола е свързан с действието му върху множество механизми и бъдещето ще покаже доколко той може да бъде полезен при разработването на

  • нови подходи в профилактиката

и лечението на атеросклероза, метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

По принцип не обичам да говоря много за противотуморния ефект на разни вещества, тъй като прекалено често с това се злоупотребява. Нерядко подобни твърдения са плод на комбинацията между некачествено проведени експерименти и пожелателно мислене. Трябва да бъде ясно на всички, че никой никога не се е излекувал от рак с ресвератрол. Това, с което ресвератролът може да бъде полезен е по-скоро като профилактика. Освен теоретичните съображения, които го правят подходящ при противотуморната профилактика, установено е, че действително има известен ефект като предпазна мярка при някои видове рак.

Невропротективният ефект на ресвератрола е установен по отношение на някои дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, на Пакринсон, Хънтингтъновата хорея и други. Макар и да не може да върне процесите назад, все пак той успява да задържи значимо тяхното развитие.

Съществуват още много и различни проучвания, показващи в една или друга степен благотворните свойства на това вещество. Нека да кажем нещо и за нежеланите му ефекти. Общо взето не са установени такива. Ресвератролът е едно малкото вещества, при което

  • няма реално достижима токсична доза

На практика не можете да се отровите с него. При по-чувствителен стомах може да се получи известно раздразване и това е.

Как да си го набавим? Въпреки широкото му разпространение в природата, ресвератролът се съдържа в растенията в сравнително малки и непостоянни дози. Червеното вино е известно с това, че го съдържа, но трябва да изпиете около петдесет бутилки за да си набавите количество, от което да има някаква практическа полза. Мисля, че е излишно дори да казвам, че не съветвам никого да прави подобно нещо. На пазара има достатъчно добри хранителни добавки. Това, което бих препоръчал е да ги приемате заедно с нещо мазно: лъжица пълномаслено кисело мляко или растителна мазнина.

Всичко казано дотук за ресвератрола звучи твърде добре, за да е истина. Причината на света да не се разхождат вечно млади и безсмъртни хора не се дължи на това, че ресвератролът в растенията е в твърде малко количество, а ние не сме се досетили да го приемаме като хранителна добавка. Колкото и да са благотворни неговите ефекти, те все пак имат някакъв лимит и

  • силата на тяхното действие не безкрайна

Няма как да водим живота, който водим и да разчитаме, че едно вещество по някакъв вълшебен начин ще ни даде индулгенция за всичко което причиняваме на тялото си ежедневно в продължение на десетилетия. Предприемането на каквато и да е стъпка към подобряване на нашето здраве не трябва да бъде еднократен и изолиран акт, а част от цялостния ни подход към това да се грижим за тялото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай