Как стволовите клетки помагат за К-19

Важни са за профилактиката, дава по-добра имунна защита, казва Вили Пеева

Как стволовите клетки помагат за К-19 | StandartNews.com

Докато лекарите и медицинските сестри по цял свят се борят да победят Covid-19, лабораториите и академичните cреди водят голяма борба с времето, за да намерят лекарството и ваксината, които ще сложат край на този безпрецедентен кошмар.

Какви, според най- големите специалисти от британско-швейцарски генетични лаборатории за съхранение на стволови клетки, са шансовете за намиране намирането на лекaрство и ваксина? Отговор даде първата частна акредитирана банка в Европа – “Future health”. Британският гигант e най-голямата тъканна банка за частно съхранение на стволови клетки, която е основана през 2002г., навлиза и в България през 2010г., а от 2015г е абсолютен лидер у нас.

Днес от две семейства, всяко първо българско семейство избира да съхрани стволови клетки във “Future health“ от новороденото им бебе, а другото семейство се разпределя в останалите девет фирми. „Future health“ е еквивалент на качество и стабилност в европейски мащаби, a успешните й трансплантации се отразяват в световни медии.

Потърсихме за мнение Вили Пеева, която е директор на МЦ „Афродита“ и ексклузивен представител на „Future Health” за България от самото начало. Ето неюния коментар за разпространението на вируса и възможната профилактика.

За да имаме една ясна картина, трябва да разделим етапите, в които се намират различните фази на проучване.

Много академични институции и компании разработват различни терапевтични интервенции за различните етапи на лечение на COVID-19. Антивирусните лекарства представят по-пълно термина "потенциално лечение", като първите клинични данни за “Gilead remaisivir” и хлорохин се очакват през текущия месец. Антителата също са обещаващ вариант за застрашени популации и “Regeneron” като вече започна мащабно изпробване на коктейл от две антитела, а първото клинично изпробване вече е факт от началото на лятото.

Одобрените имуномодулиращи антитела също се тестват при критично болни пациенти, като първите резултати се очакват през следващите месеци. Ваксините продължават да представляват най-важната дългосрочна стратегия за справяне с пандемията, като първите търговски усилия ще са налични най-рано до 1 месеца.

Антивирусните лекарства могат да бъдат ефективни при пациенти с лека до умерена степен на COVID-19 и със сравнително нисък вирусен товар. Това означава, че е важно лекарите да се намесят в ранните стадии на инфекцията, за да могат антивирусите да имат по-голямо въздействие. Антителата имат висок шанс за успех въз основа на първоначалните данни за Regeneron REGNEB3 за лечение на вируса „Ебола“. Този подход беше по-ефективен сред пациентите, които търсят лечение веднага след появата на симптомите и не осигурява дългосрочна защита.

Ваксините остават най-обещаващият дългосрочен подход за контролиране на COVID-19 и всички кандидати трябва да демонстрират своята безопасност и адекватен имунен отговор, преди да се подложат на допълнителни клинични изследвания.

Световната здравна организация (СЗО) обяви стартирането на глобалното клинично изпитване за СОЛИДАРНОСТ, за да оцени ефикасността на четири обещаващи терапии: коремезивир, хлорохин / хидроксихлорохин, ритонавир и лопировир. Специална комисия ще оценява сигурността на данните и ще преглежда временните резултати на редовни интервали и лекарствата могат да бъдат премахнати или добавени към изследването в зависимост от данните. СЗО счита, че е необходимо по-голямо проучване, за да се разбере по-добре потенциалната ефективност на тази комбинация.

Ваксините представляват по-дългосрочно усилие, което се очаква да продължи от 12-18 месеца. Има много технологии, използвани за разработване на ваксина. Основните притеснения, свързани с разработването на ваксина срещу COVID-19, са безопасността, имуногенността и резистентността. От гледна точка на безопасността, изследователите са загрижени за влошаването на белодробната болест, свързана с предклинични проучвания на кандидат ваксини за ТОРС и МЕРС.

Мезенхимните стволови клетки са мощно имуномодулиращо и противовъзпалително средство, те нормализират функцията на имунната система, променена от COVID-19. Противовъзпалителният ефект на мезенхимните стволови клетки е известен отдавна, затова те се използват успешно повече от 10 години при лечението на автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, улцерозен колит, множествена склероза) и за инхибиране на отхвърляне на трансплантирани органи.

Важно е от правителствата да се инвестира едновременно в разработването на ваксини, за да се произведат достатъчни количества в разумен срок. Трябва да се направят рискови инвестиции, така че през 2021 г. да има налична ваксина.

Вили Пеева е Административен директор на Медицински център „Афродита“ – специализирано здравно заведение в регенеративната медицина. Тя управлява дейността, както на МЦ „Афродита“, така и на “Future Health” за България от самото им създаване. Тя се смята за най-големият специалист по спазване и прилагане на стандартни оперативни процедури в сферата на тъканното банкиране yнac, както и при спазване на законовите норми за добра лабораторна практика. Вили Пеева владее пет езика , омъжена е и има две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай