Как ще работят хеликоптерите-линейки? Говори проф. Мутафчийски

Никой не изключва да име ново предизвикателство пред нас, каза шефът на ВМА

Как ще работят хеликоптерите-линейки? Говори проф. Мутафчийски | StandartNews.com

„Поне преди 10-15-20 години трябваше да се случи това да имаме медицински хеликоптери. Май сега сме на прага това да се случи“, това заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Здравният министър бе прав, че е най-добре в началото медиците в хеликоптерите да са реаниматори, защото те са най-подготвени за спасяването на човешки живот“, поясни той.

По думите на проф. Мутафчийски летенето носи доста предизвикателства –там е доста по-тясно, промяната в налягането, комуникацията с екипа в хеликоптера, комуникацията с наземни екип и т.н.

„В реален размер ще направим макет, за да може да обучим реаниматорите“, поясни шефът на ВМА в сутрешния блок на bTV.

„Замисълът е от спешния телефон 112 сигналът да отива в диспечерския център, който решава дали ще е необходимо спасяване по въздух. След това до 3-4 минути екипът трябва да е във въздуха.

Здравният министър прави доста сериозна совалка из страната, за да види кои болници могат да приемат хеликоптерите. Има един процес, който е доста сложен, но сроковете са съкратени и всички работят доста интензивно“, каза проф. Мутафчийски и точни, че в хеликоптера може да има двама лекари, една медицинска сестра и един пациент.

„Те ми разказаха много интересни неща за евакуацията. Там са спасявани хората с хеликоптери… денонощно са летели хеликоптери.

Няма думи, които да опишат това как колегите ми, които отидоха в Турция, бяха разтърсени от тази трагедия“, така шефът на ВМА коментира какво се е случило с медиците от болницата, които отидоха в южната ни съседка, за да помогнат след смъртоносните земетресния.

Проф. Мутафчийски коментира и ситуацията с коронавируса към днешна дата – две години, след като всекидневно лично той предупреждаваше какво се случва у нас, и по света, с разпространението на COVID-19.

„Много ми се ще, ако не дай Боже има такава ситуация в бъдеще българското общество да бъде по-устойчиво и мобилизирано ... да не бъде така за кратко време.

Никой не изключва да име ново предизвикателство пред нас, но ако има мобилизации може да бъдем доста по-незасегнати“, категоричен бе шефът на ВМА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай