Иван Станчев: Липсата на реформи в здравеопазването спира иновацията

Близо 2 милиона българи нямат директен достъп до аптека в населеното място, в което живеят

Иван Станчев: Липсата на реформи в здравеопазването спира иновацията | StandartNews.com

Основателят на бързоръстящата платформа за домашни медицински тестове и превантивно лечение Lab-Away Иван Станчев коментира актуалното състояние на българската здравна система. Според него липсата на каквито и да е адекватни реформи в здравеопазването пречи на технологичния сектор активно да подпомага здравните институции и да облекчи живота на пациентите.

„Липсата на политическа воля и желание на управляващите да анализират състоянието на здравеопазването в България и да направят необходимите промени де факто спира естественият процес, при който технологичните компании навлизат в определен сектор и предлагат решения по най-наболелите теми. Най-фрапантният пример е недостигът на аптеки в малките населени места. В България има цели 39 общини без нито една действаща аптека и поради тази причина стотици хиляди българи нямат реален достъп до животоспасяващи лекарства“, заяви той.

По последни данни на Българския фармацевтичен съюз близо 2 милиона българи нямат директен достъп до аптека в населеното място, в което живеят, 800 000 българи нямат достъп до аптека в радиус от 20 км от тях, а близо 300 000 души трябва да пътуват повече от 50 км в посока, за да се снабдят с нужните лекарства. В много случаи има и недостиг на транспорт, което принуждава тези хора да разчитат на роднини или местния кмет, за да получат лекарства от първа необходимост. Ситуацията се утежнява допълнително, когато медикаментите изискват лекарско предписание.

Според Станчев досегашните опити на управляващите да разрешат или облекчат проблема не просто изцяло са се провалили, но дори са влошили ситуацията, защото аптеките са останали също толкова далече от хората колкото и преди, но лекарствата в тях са по-изчерпани и по-скъпи. Той е на мнение, че новосъздадената Национална аптечна карта, целяща да стимулира големите вериги да отворят аптеки в по-малките населени места противоречи на принципите на свободната търговия и е обречена на неуспех.

„Напълно разбираемо е една голяма верига аптеки да няма желание да отвори обект в населено място с 500 човека. Това не е благотворително дружество, а бизнес, който съществува, за да печели. Ако в едно малко населено място в България няма нито една работеща кръчма, която да печели, определено няма как и една аптека да печели. И със сигурност няма нито една регулация или субсидия на света, която да промени този факт“, каза той.

По думите му съществуват обаче законодателни промени, които могат да облекчат проблема.

„Редица европейски държави разрешават онлайн продажбата на медикаменти с лекарско предписание, докато в България тази практика не е разрешена. При положение, че имаме фирми за куриерски услуги, които могат да доставят всичко от всяка една точка на страната до всяка една точка на страната в рамките на 24 часа е недопустимо да принуждаваме възрастни хора с редица заболявания да пътуват десетки километри, за да получат лекарства или бизнеси да отварят обекти обречени на загуба“, заяви той.

На въпрос дали пазаруването на лекарства по интернет и тяхната доставка до дома няма да доведе до злоупотреби, Станчев е на мнение, че на база практиката от Германия и Унгария, злоупотреби са възможни, но трудно осъществими и малко вероятни. И дори за тях има отговор.

„През 2021 Германия въведе електронна рецепта, която позволява на докторите да вкарват в обща база данни предписаният медикамент, а пациентът получава серийния номер на тази рецепта. След това той може да влезе във всяка една онлайн аптека и само при въвеждането на този сериен номер да се появи цялото предписание и с няколко клика лекарството да се закупи и достави до дома. Този сериен номер де факто замени предишната практика със сканирането и качването на снимка на традиционната рецепта. Тази практика не просто свежда злоупотребите при онлайн продажбите до абсолютен минимум, но дори превръща процеса в много по-сигурен от този, който имаме в момента в България, където продължаваме да носим хвърчащи хартийки до касата на аптеката“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай