Кой е вълшебният лек за сърцето?

Премерете кръвното си след тренировка. Ще останете изненадани

Кой е вълшебният лек за сърцето? | StandartNews.com
  • Премерете кръвното си след тренировка. Ще останете изненадани

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Но не прекалявайте - това също е опасно

Темата за физическото натоварване е толкова важна и всеобхватна, че захващайки се с тази статия се чувствам така, сякаш трябва да ви разказвам за ползата от това да се храните, да пиете вода или да спите достатъчно. Човешкото тяло е предвидено да се движи и ако не го прави в разумни граници, това неминуемо води до сериозни здравословни проблеми.

Нека да започнем от това какво представлява движението. Мускулите ни се съкращават и отпускат под контрола на нашето съзнание и тялото се премества по желан от нас начин. Оттук веднага можем да си извлечем основните компоненти на двигателната активност: нервна система, мускули, стави и кости. Всеки от тях се тренира и усъвършенства при редовно спортуване.

Нервната система оптимизира контрола си върху мускулите. Те от своя страна придобиват повече сила, бързина, издръжливост и тонус, с което стават и по-малко податливи на травми.

  •  Ставните структури се заздравяват

Хрущялът при нормални обстоятелства не е кръвоснабден, така че единственият начин да се храни е чрез дозираното притискане и отпускане, което се случва по време на движение. Всъщност, най-елементарният начин да съсипете една става е, когато я обездвижите за дълго време. Всеки човек, който е чупил кост и е бил гипсиран знае, че след свалянето на гипсовата превръзка има болезнен проблем със ставите, които са били шинирани.

Натоварването прави костите по-здрави като повишава тяхната плътност. Това ги предпазва от неминуемо настъпващата с възрастта остеопороза.

За да може движението да се осъществява, до мускулите трябва да достигат хранителни вещества и кислород, които се доставят от сърдечносъдовата система. Следователно, натоварвайки мускулите си, вие тренирате не само тях, но и сърцето. Нуждата от кислород пък води до

  •  подобряване на функциите и на дихателната система

Необходимостта от хранителни вещества и енергия води до ускоряване на метаболизма.

Почти няма аспект от основните жизнени функции, който да не се окаже благоприятно повлиян от физическите упражнения. Спокойно можем да твърдим, че самият живот е движение.

Невъзможно ми е да се сетя за разпространено хронично заболяване, при което състоянието на пациента да не се подобрява с добавяне на повече движение в ежедневието му. Когато е болен, човек понякога не може да се движи поради естеството на своето страдание, но няма случай, в който да не трябва да се движи. Може да е съвсем малко, може да е прецизно премерено, но винаги се препоръчва и винаги помага.

Световната статистика показва недвусмислено, че причина номер едно за смърт в модерните общества са сърдечносъдовите заболявания. Единственото изключение е Япония, където поради цялостно по-здравословния начин на живот, онкологичните заболявания успяват да изпреварят сърдечносъдовите инциденти. Като човек живял там, мога да ви кажа, че по всяко време на денонощието и при всякакви климатични условия, аз съм виждал по улиците

  •  хора, тичащи за здраве

Пък за широката употреба на велосипеда да не говорим. Дори началникът на клиниката, в която специализирах, идваше на работа с колело.

Редовното физическо натоварване подобрява работата на сърцето. То започва да бие по-бавно, като при това работата му става по-ефективна. Освен това, много по-бързо и адекватно реагира на променящите се нужди на тялото. Това се дължи освен на благоприятни промени в самото сърце, също така и на по-добре тренираната с помощта на физическото натоварване вегетативна нервна система.

Периферното съдово съпротивление пада. Това е важен елемент от поддържането на здравословно артериално налягане, който се осъществява за сметка на отварящите се капиляри в мускулите, а също така и на образуването на нови такива. При хора, които наскоро са започнали да показват признаци на артериална хипертония, подобряването на двигателния режим може дори да отмени употребата на лекарства, особено ако причината за повишеното налягане е на основа на стрес или затлъстяване. Премерете си кръвното веднага след тренировка. Ще останете изненадани.

Подобряването на метаболизма се изразява в това, че мускулите изразходват повече енергия. Това води до повишаване на основната обмяна на организма. Сиреч, изгаряме повече калории дори когато в момента не спортуваме. Мой приятел ми е споделял следната мисъл, с която съм напълно съгласен: "Спортувам толкова много, за да мога да ям каквото си искам".

  •  Мускулите имат особената привилегия

да усвояват кръвната захар както по зависим, така и по независим от инсулина начин. Много пациенти с нарушен глюкозен толеранс, преддиабетни състояния и дори начален диабет втори тип могат практически да се излекуват, ако започнат да се движат повече и успеят да намалят телесното си тегло.

След като изредихме всички тези ползи, нека все пак да припомним, че дозата прави отровата. Темата за движението не е изключение от това правило. И то, както всичко друго, си има своите отровни дози. Ето някои вредни ефекти от прекомерното и продължително натоварване. Преди всичко друго се увреждат ставите. Те за съжаление не регенерират. Изтърканият ставен хрущял си остава такъв завинаги. Измененията в сърцето могат да преминат границите на полезното физиологично уголемяване и това да доведе до проблеми. Рискът от контузии също не бива да се подценява.

Между другото, двете крайности по отношение на движението могат да доведат до едни и същи усложнения. Обездвижването води до затлъстяване, което от своя страна също причинява износване на ставите, патологично уголемяване на сърцето и повишен риск от контузии. Така че, спазвайте златната среда.

Сега остана да изберем какво да правим. Ами, нека се движим. Не е чак толкова трудно. С това не ви казвам да отидете веднага до най-близката фитнес зала, да си купите карта за пет години напред и да наемете инструктор. Можете и това да направите, ако преследвате някакви специфични цели. Но определено не съм го имал наум пишейки тези редове. По-скоро се постарайте да включите съзнателно движението като част от начина ви на живот.

  •  Ползвайте стълбището вместо асансьора

Отидете до магазина пеш, вместо с колата. Или даже се разходете до някой по-отдалечен магазин, в който има стока, която харесвате повече от наличната в по-близкия. Излезте из квартала, когато е хубаво времето. Тичайте в парка. През почивните дни отидете за поне няколко часа до близката планина. България е благословена с това, че в която и точка да се намирате, винаги има удобна планина наблизо.

На работното си място, особено ако сте на бюро, организирайте дейността си така, че да седите на стола за около час, след което станете, протегнете се и се разтъпчете.

Правете упражнения у дома. Вече никой не може да извинява своя мързел с "не знам какво да правя" или "нямам време". Интернет е пълен с най-разнообразни идеи, много от които представляват готови комплекси от упражнения, отнемащи не повече от половин час. Ако нямате възможност да отделите половин час на ден за нещо такова, значи наистина имате проблем, но от друго естество. По-скоро трябва да разтоварите ежедневието си.

Не знаете кои упражнения са добри? Попитайте някого, който знае. Пък и в крайна сметка, дори да подскачате на едно място и да пляскате с ръце над главата е по-добре, отколкото да прекарате същото време пред телевизора, прегърнали купа с чипс и халба с бира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай