Доц. Гломб: "Грипчето" крие опасност за живота

Вирусологът препоръча ваксина, работи се по комбиниран ПСР, който да хваща и грип, и ковид

Доц. Гломб: "Грипчето" крие опасност за живота | StandartNews.com

Лошото не е минало, то си е все още тука, но понамаля. Това обаче не означава да отпускаме гарда, а да продължим да спазваме мерките, тестването и ваксинацията, трябва да продължат със съответния темп. Това здаяви вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на БНТ. 

Тя посочи, че в момента грип в България няма, той идва през януари месец обикновено, но постулатът е „очаквайте неочакваното“. Все по-голяма кохортата, податливи на грипна инфекция. В България е в ход една от най-успешните ваксинационни прояви на хора над 65-годишна възраст. Ваксината срещу грип е безплатна и са заявени доста повече дози, отколкото през миналата година. 230 000 дози се насочват към личните лекари по програмата за хора над 65-годишна възраст, а в аптеките също има ваксини срещу грип, обясни доц. Гломб. 

 Според вирусолога има скъсване на комуникацията с бременните жени и за това кои други хора могат да се ваксинират. Грипната ваксина е препоръчителна за бременните жени навсякъде в другите държави, защото под заплаха са два живота - на майката и на детето. Нещо подобно е и с ваксината срещу коронавируса, която е препоръчителна за бременните. Тя добави че грипната ваксина е от 1940 г. и е над 80 години, но достатъчно данни са събрани, че ваксините срещу грип са безопасни.

„Грипчето не е грипче. Това е грип и е сериозно заболяване, което крие риск за живота“, изтъкна доц. Гломб. По думите на вирусолога така се говореше и за коронавируса, че е бил леко грипче, но се оказа, че не е така. Доц. Гломб отбеляза, че смесената инфекция ковид-грип не е често срещана, но има описани случаи.

Това, което направи СЗО е да препоръча за този сезон да се тества с комбинира ПСР тест, който да открива едновременно коронавирус и грип. Нека да се върне доверието към лекаря и лично той да прецени за какво конкретният човек да бъде изследван, настоя доц. Гломб. Тя уточни, че се работи и по създаването на една ваксина за коронавирус и грип. Тази година няма да има със сигурност, но от повече от 80 години е позната грипната ваксина, с доверие да се обърнем и да се ваксинираме. Трябва да има две седмици отстояние между ваксината за коронавирус и грипната ваксина, каза още доц. Любомира Никоева-Гломб. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай