Д-р Наков:Можем за дълго да забравим за хемороидите

Д-р Наков е носител на наградата "Ти си нашето бъдеще" на Българския лекарски съюз за 2017

Д-р Наков:Можем за дълго да забравим за хемороидите | StandartNews.com

Доктор Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоана- ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепато-гастроентеролози в България.
Доктор Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 "Ти си нашето бъдеще". Завършва медицина през 2013 година в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура през 2017, има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологични прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

- Доктор Наков, наскоро с Вашите колеги осъществихте първото онлайн проучване за наличие на чревни оплаквания сред българското население. Бихте ли споделили какви са резултатите? А преди това как изглежда това „чудо“ млад гастроентереолог?
- Хаха, чудесен въпрос. Ще ви призная, че когато сме с моя най-добър приятел, който е неврохирург, запознаем се с някой и човекът отсреща възкликне: Ааа, вие сте лекари, а каква ви е специалността? На неговия отговор - неврохирург хората цъкат респектиращо с глава, а при моя отговор- гастроентеролог, почва едно чудене какво е това.
Точно за да спечелим уважението на обществото нашето сдружение на младите гастроентеролози, които сме под 35 години, решихме да направим онлайн допитване сред активни хора в страната. Питахме ги каква е честотата на чревните оплаквания като болки в корема, разстройство, запек и други болежки, които нарушават качеството на живот. И изводите са много интересни: оказва се, че всеки четвърти българин има някакви чревни оплаквания - било болки в корема, било разстройство, било запек, било някакви други болежки, които слагаме под общия знаменател „киселини“ и т.н. Коментарът ми от това изследване е, че тези заболявания на храносмилателната система са важни, чести и нарушават по неприятен начин ежедневието на хората, които страдат от тях. Именно заради качеството на живот е важно да се знае какво е гастроентерология. Тук в кюпа на тези болежки влизат и хемороидите, които нарушават рязко ежедневието на този, който ги има, той не може понякога адекватно да върши социалните си ангажименти към обществото. Не може да седи удобно на стола си и да се концентрира в работата си. Има директна и пряка връзка между нашата работа и психиката на пациентите.
- Тази година за първи път българското дружество по гастроентерология спечели пет научни европейски проекта. Ще ни разкажете ли повече за тях, какъв е принципът на спечелването на тези конкурси, както останалите европари ли са, разчитате ли на тях?
- Можем да се похвалим че заедно с нашите съседи за първи път в историята на българската гастроентерология успяхме да спечелим пет такива проекта. Всичките тези пари ще се използват за срещи, форуми, обсъждания на науката в нашата област. Вече се работи по симпозиум в Белград на който фокусът ще е ракът на дебелото черво -, един сериозен проблем на развиващите се общества. В сръбската столица форумът ще е исторически, защото за първи път българи, сърби и черногорци ще обединим сили срещу общия враг. Друг симпозиум, който също е на дневен ред ще се проведе в Кишинев, Молдова и акцентът ще бъде амилоидозата. Тъй като това е много рядка болест си представям, че това ще е една среща на различни доктор Хаус от тази част на света. Кулминацията ще бъде конгрес на всички млади гастроентеролози от цяла Европа в Хърватска, където ще начертаем бъдещето на професията ни за следващите десетина години.
- Докторе, едно са международните форуми, а съвсем друго е българската действителност. Бихте ли сложили оценка на нивото на вашите колеги или по-конкретно попитано: ако ви вземем вас и ваш колега от ИСУЛ на „Дондуков“ и ви телепортираме в многопрофилната болница „Сейнт Мери“ на Падингтън в Лондон, ще се оправите ли или ще гледате дълго като „теле в железница“?
- Категорично ще се интегрираме без никакъв проблем. Може би ще ни трябват месец-два за да свикнем с техния начин на работа, но по отношение на знания и умения разликата не е толкова голяма, а пък ние непрекъснато се убеждаваме в това, точно по време на тези специализации, за които говорихме досега. Ние ходим в чужбина и се виждаме с колегите там, защото просто има някои неща, които не можем да научим в България. Гарантирам, че в големите градове като София, Пловдив, Варна пациентите могат да получат и получават много качествено лечение в областта на храносмилателните заболявания.
Проблемът тук е, че ние сме много централизирана държава, всичко включително и в здравеопазването се концентрира в няколко града, за всички останали, особено в по-малките градчета нивото не е същото. Пациентите пътуват по 200-300 километра за един преглед, лекарите тук са претоварени, има недостиг на легла в болниците. Да не говорим, когато заболяването е онкологично и автоматично преобръща нагоре с краката целия свят на пациента.
- Защо хората с хемороиди се притесняват за това да говорят за тях, виновни ли се чувстват или малко като отлъчени? Философски погледнато: има ли недостойни болести, болести от които да те е срам?
- Защото хемороидите атакуват една много деликатна зона на нашето тяло, а хората по принцип се притесняват да говорят за интимните си области, към които влиза и изходът на нашата храносмилателна система. За съжаление, това е една от основните причини много често пациентите, които имат болести в областта на ректума да не ходят на лекари, точно от притеснение.
- Е щом не идват при вас лекарите, сигурно самолечението се развихря страхотно тук, особено що се отнася до хранене и диети?
- Мдааа, в България продължаваме да си мислим, че всичко можем да излекуваме с ракия, лук и с чесън. Но при хемороидите тази комбинация въобще не е печеливша. Тук е необходима строга диета, при която трябва да се избягват едни от най-вкусните и приятни неща за хапване. На първо място това е любимият за много хора алкохол, който направо взривява хемороидите. Всичко мазно и сладко също трябва да се избягва в такива ситуации.
- Съвременна болест ли са хемороидите? Някои експерти правят пряка връзка с конструкцията на модерните тоалетни чинии, на които сядаме и си правим голямата работа. Преди нас поколенията са ходили в нужници и позата на човек там е съвсем друга...
- Създаването на невероятни удобства и стремежът към това често води до някое неудобство. Невероятното удобство да седим на трон докато ходим по голяма нужда, може понякога да доведе до малката розичка отзад, която де факто са хемороидите. А има научни доказателства, че ходенето в старите нужници, така наречените „клекала“ или „турска тоалетна“ не позволява образуването на тези разширени вени в областта на дупето, които всъщност са хемороидите. Всичко е заради ъгъла на клякане...Да, можем да сме категорични: съвременният начин на изхождане под прав ъгъл е един от факторите за образуване на хемороидите.
- Кои професии са предразположени към хемороиди - седящите хора в офисите, шофьорите, кои други...
- Под заплаха са всички седящи професии. Ако постоянно седите, вероятността да се развият хемороиди е голяма. Давам една добра идея на колегите млади гастроентеролози: Вашите нови пациенти са в офис сградите, в бизнес парковете. Там е пълно с пациенти с хемороидална болест.
- Какво е нивото на съвременната фармация за хемороидите, как пациентите да си облекчат всекидневната болка?
- Аз винаги препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Нормално е да се започне с диетични ограничения. Но, когато се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да се видят с лекар и да им се изпише съответно лекарство или пък хранителна добавка, която да помогне в тези ситуации. Повечето продукти на пазара съдържат обезболяващи средства като лидокаин, също и хиалуронова киселина, която е доста популярна като средство, но има и някои други вещества, които могат да се използват за лечение на хемороидалната болест. Повечето от тях не са налични в България или пък доскоро не са били налични, а те също са от съществено значение за лечение на болестта.
- Какво ново във фармацията в това отношение, доктор Наков?
- Новото, в крайна сметка, за да е истински ново нещо в дадена страна, то трябва да съдържа различна молекула. И тук обяснявам, всеки един продукт или добавка на пазара има две имена. Едното име е търговското, с което ние отиваме и ни го продават в аптеката. А другото е генеричното или медицинското име, което ние учим в медицинските университети. И новото в България е наличието на една нова молекула сукралфат, която доскоро не съществуваше на нашия пазар. Всички ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но не можехме да я използваме. Тя е известна с това, че първоначално е била регистрирана за лечение на язвената болест на дванадесетопръстника. Нейната функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и директно, буквално да я запълни като „дупка“ на софийски булевард. Това се случва при правилното лечение. В крайна сметка се появи такъв нов продукт на нашия пазар, който съдържа сукралфат и съдържа и няколко оръжия на билковата медицина, които са три билки - невен, хамамелис и лайка, и това е „Репахерб“. Важното за сукралфата като съставка е, че той в редица проучвания е с доказано много по-добро действие върху хемороидите, отколкото известния лидокаин, който се съдържа в повечето продукти налични на пазара за облекчаване на симптомите на хемороиди. Ние в медицината боравим с проучвания, изследвания, това е задължително за нас, медицината е базирана на доказателства. И важното е, че сукралфатът показва своя максимален ефект на запълване на дупките след едномесечно лечение. „Репахерб“ е унгарски продукт, а унгарците могат да се похвалят с отлична фармацевтична школа.
- Как действа „Репахерб“ на хемороидите?
- „Репахерб“ успокоява симптоматиката при хемороидите като основното предимство е в неговата съставка, сукралфатът, който действа точно върху самия хемороид като възстановява повърхността на лигавицата на правото черво. Също така трябва да се има предвид, че в букета от съставки на „Репахерб“ има и три билки - невен, лайка и хамамелис. И докато невена и лайката са доста известни на нашето общество, може би от над сто години и се знае, че техният ефект е противовъзпалителен, противоболков, тук интересни са и листата от хамамелис. Това са едни специфични листа - от леска, лешник. Хамамелисът дава и второто предимство на „Репахерб“ - той има освен противовъзпалително действие и блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират именно като „полицията“, когато настъпи някакво усложнение. И също така интересното е, че той има доказан ефект в редица проучвания в западноевропейски държави. Даже в Австрия и в Испания хамемелисът е регистриран като лекарство, което е доказателство за неговия силен ефект, като медикамент буквално. Интересен друг ефект на хамамелиса е, че има и анти-ейджинг ефект, айде сега в тази зона може би не е толкова важно, но е интересен факт. Така че „Репахерб“ обединява успокоителните сили на всичките тези съставки.
- Може ли да говорим за окончателно отърваване от хемороидите?
- Може да говорим за облекчаване на симптоматиката, за временно решаване на проблема, защото не се знае дали няма да се появи отново. Защото, представете си, на това място е слаба стената на кръвоносните съдове и ние решаваме проблема за определен период от време, но това не означава, че няма отново да се появи. Именно поради тази причина говорим за успокояване на симптоматиката. Но това е много важно за пациента. Когато има болка, сърбеж, който не му позволява да седни нормално в офиса и да отиде адекватно на работа и да си свърши задълженията, успокояването на симптомите е страшно важно. И именно заради това тук може да говорим, че ето такъв тип комбинация много добре и успешно успокоява симптоматиката. И аз пак ще подчертая нещо, което казах, че сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, това са 4 седмици, има изключително добър ефект по отношение на повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаинът, който се използва масово в различните продукти на пазара. Това е много важно. Сега, ако не помогне този тип терапия, се минава към хирургия. Хирургията помага при някои пациенти, при дружи може да не помогне. Но е много важно, ако има кървене при пациентите, защото знаем, че хемороидите могат и да кървят, те да отидат задължително на гастроентеролог, за да изключат и някое по-страшно заболяване. Защото по някой път си казваме - а, кървене, значи са хемороиди. Но за съжаление, понякога може да е и нещо по-страшно - рак на дебелото черво.
- Има ли връзка между хемороидите и рака на дебелото черво? Близки ли са или...
- Не. Връзката е, че и двете могат да започнат с кървене. Съответно, както хемороидите кървят, така и онкологичното заболяване на дебелото черво, карциномът, и той кърви. Затова при кървене, особено при пациенти над 45 години, трябва задължително да се направи колоноскопия. Това е изследване на дебелото черво с камера. Тук ще направя и препратка към любимия на българите сериал "Откраднат живот", там има вече гастроентероложка - доктор Нора Чилингирова, коята е изиграна от младата и талантлива актриса Любомира Башева. Тя още в първия епизод спомена: „Ето, според новите ръководства на гастоентерологичното дружество, трябва вече от 45 години да изследваме пациентите, а не от 50 за рак на дебелото черво“. За което поздравления за консултантите на сериала и това е много важно послание към българското общество.
- Добре, идва при вас пациент с хемороиди, дотегнало му е от болка, иска да се оперира. Вие какво му казвате, какво препоръчвате?
- По принцип ние препоръчваме първо лечение, което е комбинирано между хапчета и мазила, примерно ето за продукта, който говорим, „Репахерб“ - той съществува под формата на мас и под формата на свещички. А отделно има и такива таблетки, други продукти на пазара, които пък се пият. Те съдържат извлек от портокаловите кори. Те заздравяват в крайна сметка кръвоносните съдове. Ако това не помогне...
- Т.е. минава един курс с „Репахерб“. Колко трае лечението - месец-два...
- Ами около месец, месец и половина, до два месеца може да продължи този тип лечение. Най-често е месец. Ако това не помогне, най-често се опитваме да повторим курса. И ако вече няма ефект, тогава го насочваме към хирург. И реално тогава се надяваме да има облекчаване на симптоматиката. Ако отново не помогне и това нещо, има пациенти с по няколко хирургични манипулации на хемороидите.
- Как се извършват самите операции? Чува се за нови методи, замразяване, хващане с ластик, изрязване, изобщо някакви такива неща. Имат ли успех?
- Ами това са методите: да, може да се захване с ластик, може да се изреже, може да се замрази, абсолютно. Това е сравнително любима на лекарите операция, защото не е чак толкова сложна, не толкова любима на пациентите, защото е свързана с болка след като отпусне упойката и не винаги е ефективно. Но всичко е много индивидуално, много зависи от защитните реакции на организма, от генетиката, много зависи и как ще се повлияе самият пациент. Но най-важното, което отново искам да повторя, е да не се пропусне нещо по-опасно. Защото хемороидите, да, те болят, те сърбят, те кървят, но имаме начини да се справим с тях, дори и временно, а по някой път за много дълго време направо да забравим за тях. Докато ако е нещо по-сериозно, по-страшно, тогава вече може да се преобърне каруцата и пътищата...
- Може ли да говорим за наследственост при хемороидите?
- Истината е, че то при всяко едно заболяване има комбинация между наследственост, това са генетичните фактори, и факторите на средата - какво ядем, как спим, дали има стрес и т.н. Сега, точно определен ген, изолиран за хемороидите, не съществува. Но както споменах и по-рано, със сигурност, ако в рода си имаш роднини, които имат хемороиди, шансът ти да развиеш тази хемороидална болест е по-голям, отколкото ако роднините ти нямат. Но не трябва да се забравят и факторите на средата - употреба на алкохол, застояло ежедневие, употреба на мазни храни, много употребяване на люто, примерно, което също раздразва хемороидалната болест, съответно шансът от развитие на хемороиди е голям.
- Как се отнасят един към друг спортът и хемороидите, движението и хемороидите?
- То ние сме свикнали винаги да казваме - да, спортът помага, спортът има позитивно отношение по отношение на хемороидите, защото човек се движи, не е застоял, и съответно и кръвообръщението в зоната се подобрява и това би трябвало да означава, че тези хемороиди ще се повлияят позитивно. Но за съжаление практиката показва, че много хора, които са с хемороиди и спортуват, както и въпреки него имат хемороиди, въпреки това ги боли и въпреки това страдат. Което означава, че спортът е помощно средство, но не е панацея за излекуване. Така че и активни спортисти, когато им се появи тази слабост на изхода на храносмилателната система, трябва да помислят за начин как да повлияят тази симптоматика.
- Добре, ще ни разкажете ли сега малко повече за Асоциацията на младите хепатогастроентеролози. От колко време се събирате, какви са ви целите?
- Тази година направихме пет години откакто съществува Асоциацията на младите гастроентеролози. Сега ние, пет години по-късно, със самочувствие може да кажем на нашите пациенти, на уважаемите слушатели, че независимо дали те ще отидат в Русе, Горна Оряховица, Велинград, Велико Търново, София, Пловдив, те могат да получат качествено отношение по отношение на тяхната храносмилателна система. Защото ние създадохме стандарт в областта на медицинските грижи в областта на гастроентерологията чрез нашите годишни срещи. Така популяризирахме специалността сред новозавършилите медици, които днес протестираха пред Министерство на здравеопазването за по-добри условия за развитие.
- Миналата година бяхте избран за директор на европейското лятно училище за млади гастроентеролози. Бихте ли ни разказали малко повече за този курс и за това признание.
- Този курс е един от най-важните за гастроентеролозите под 40 години в цяла Европа. Всяка година се провежда в Прага и селектира 166 млади лекари, които имат възможността да се докоснат до най-съвременните новости по отношение на практика и на теория в областта на гастроентерологията. Много се радвам, че курсът е популярен в България и всяка година ние сме втората по големина група в цяла Европа, 15-16 души от тези 166, което е огромен успех. И, така, една мечта, която просто не вярвах, че може да ми се случи, е да бъда избран за директор на този курс заедно с други двама гастроентеролози от Европа, италианец и холандка, като аз съм и най-младият директор изобщо в историята на този курс, което ми помага да насоча по-практически курса към проблемите, които имат младите гастроентеролози в ежедневието си - как да направят гастроскопия, колоскопия, ехография, кои са тънкостите и как съответно да се научат по-бързо. Това е важно за нас, защото в крайна сметка това води и до по-добра грижа за пациентите.
- Казвате, че Австрия, Швейцария и Сърбия ползват наше ноу-хау. Какво имате предвид?
- Имаше препоръка на това обединение по гастроентерология всяка една държава да има младежка секция, както е нашето дружество на млади гастроентеролози. Преди пет години бяхме една от първите такива структури в Европа и това е много работеща структура. Това се видя и на европейско ниво, защото се увеличи броят на българите, участващи на международни конференции, както и на това лятно училище за млади гастроентеролози, увеличи се броят на научни разработки на българи на международни конгреси в областта на гастроентерологията и се чува все повече гласът на младите гастроентеролози пък в нашето общество, в България.
- И един финал с чувство за хумор. Този разговор тръгна от хемороидите, мина през последното и модерно средство за облекчаване „Репахерб“, вие обаче на няколко пъти споменахте и "Откраднат живот"и "Д-р Хаус", явно следите и телевизионните варианти. Добър сериал ли е "Откраднат живот"?
- Определено много интересен сериал. Започна много силно с първия си сезон, много интересни сюжетни линии се развиват в него. От медицинска гледна точка мога да кажа, че много от случаите са реални, напълно реалистични. Някои от взаимоотношенията, които ни показват в „телевизионната клиника“, също, буквално копират взаимоотношенията в реална българска клиника, засягат се важни проблеми, както дадох пример за профилактиката на рака на дебелото черво, за йерархията в медицината, за комуникацията лекар-пациент. Сериалът върши паралелно няколко неща: не само търси своите зрители и гледаемост, но също така да е и от полза за обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай