Сряда,

Болници пестят от кислород, за да платят сметки за газ и ток

От: Стандарт -
244
Болници пестят от кислород, за да платят сметки за газ и ток
A
A
A

Общинските болници ще изпаднат във финансов колапс, ако не получат помощ за ток и газ, каза в интервю за БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници в България. По думите му през декември 2021 г. сметката за газ в болницата, която той управлява, е била три пъти по-висока в сравнение с декември 2020 г.

В отговор на въпрос откъде ще се осигурят средствата за газ д-р Тотев допусна, че вероятно на работещите в лечебното заведение няма да им се изплатят напълно сумите по клинични пътеки. Той посочи, че в лечебното заведение има средства, които миналата година са били преведени късно на болницата и са били предназначени за купуване на кислород, но с тях сега ще платят сметката за газ. След плащането на тази сметка тези средства ще свършат, уточни д-р Тотев. Той припомни още, че някои болници получават средства заради отдалечеността на района, в който се намират. Без тези средства някои болници напълно ще загинат, каза още той.

Нагло би било отново да искаме помощ от общината, тя е в същото положение като нас, допълни д-р Тотев. Перспективата е неприятна, ако няма компенсация на тези плащания. Няма как да работим, няма откъде да вземем, а да започнем да трупаме дългове още от началото на година, не е добре, добави той. Ако не се помогне на болниците, ще изпаднем в състояние, в което да не можем да работим. Не можем да обещаваме на доставчиците, защото не знаем кога ще можем да платим, добави той.

След предстоящото вдигане на минималната работна заплата и на осигурителните прагове ще трябва да прелеем от "подвижната" част на заплатите - от клинични пътеки, към "константната" - за трудов стаж и основна заплата, каза още д-р Тотев. По думите му, когато минималната заплата стане по-висока, ще се стигне до ситуация, в която ще се дължат пари на работещите в болницата. Случвало се е да дължа на персонала заплати за един-два месеца, които не съм могъл да изплатя, посочи още той. Това би било най-голямото бреме за мен, каза още д-р Тотев. По думите му доставчиците проявяват разбиране, когато има забавяне на плащанията, но не е редно да се забавят плащанията към работещите. Според него медицинският персонал би напуснал, ако се забавят възнагражденията им. Това е другият проблем, който също стои пред общинските болници - медиците са възрастни, с хронични заболявания, а пък по-младите ценят труда си и отиват в други болници.

В отговор на въпрос дали според него общинските болници в големите градове са толкова затруднени, колкото са в малките градове, д-р Тотев каза, че според отчетите, които столичната община е представяла, в софийските общински болници ежегодно се осигуряват по няколко милиона лева. В голяма част от общинските болници извън София не е така, защото самите общини са бедни, добави той.

Ако не се актуализират стойностите на клиничните пътеки и на бюджетите на болниците, няма да може да се работи спокойно. Трябва да се даде време на новото правителство, защото проблемите при нас са затлачени от години, добави още той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com