Вторник,

Болничните спадат - бомба със закъснител

От: стандарт -
1381
Болничните спадат - бомба със закъснител
A
A
A

От края на юни, смъртността у нас се покачва, средно с до 30 човека на ден, спрямо миналата година. Единствената причината за това обаче не е ковида, а факта, че са спрели плановите операции, хората са уплашени и не ходят на лекар, липсва диагностиката. Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, убедени са лекарите.

В пъти по-малко болнични са издадени тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса. Това сочат данни, с които NOVA разполага. Само за октомври са приети около 230 000 болнични листове. Тове е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година.

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така - болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина - спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

„Хората се уплашиха и не ходят на лекар. Плановите операции са 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на болниците, е логично да намалеят и болничните”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий, когато ние не можехме да помогнем вече”, обясни д-р Зоран Станков, Клиника по „Инвазивна кардиология”, Сити клиник.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече спрямо 2019 година. Дневно, те са средно между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com