Петък,

Болничните спадат - бомба със закъснител

От: стандарт -
1314
Болничните спадат - бомба със закъснител
A
A
A

От края на юни, смъртността у нас се покачва, средно с до 30 човека на ден, спрямо миналата година. Единствената причината за това обаче не е ковида, а факта, че са спрели плановите операции, хората са уплашени и не ходят на лекар, липсва диагностиката. Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, убедени са лекарите.

В пъти по-малко болнични са издадени тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса. Това сочат данни, с които NOVA разполага. Само за октомври са приети около 230 000 болнични листове. Тове е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година.

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така - болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина - спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

„Хората се уплашиха и не ходят на лекар. Плановите операции са 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на болниците, е логично да намалеят и болничните”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий, когато ние не можехме да помогнем вече”, обясни д-р Зоран Станков, Клиника по „Инвазивна кардиология”, Сити клиник.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече спрямо 2019 година. Дневно, те са средно между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички