Неделя,

Българско откритие в лечението на рака

От: Доц. д-р Желязко Арабаджиев -
1663
Българско откритие в лечението на рака
A
A
A

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: agency@standartnews.com

 

  • Родното научно дружество по имуно-онкология се асоциира с американското
  • Екип от университета във Варна доказа: пациентите, които пътуват по-кратко до онкологичния център, живеят по-дълго

Отзиви от конгреса на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго

По традиция, в първата седмица на месец юни в САЩ се провежда годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO). Тази година беше нейното 57-о издание. Започнала през далечната 1965 година, със 70 участници и три доклада, в днешни дни събитието е най-значимата научна онкологична среща в света, с повече от 35 хиляди участници от цял свят и стотици научни доклади, съобщения, постерни сесии. Последните десет години годишната среща на американското дружество по клинична онкология неизменно се провежда в огромния конгресен център "МакКормик" в Чикаго, на брега на езерото Мичиган. Изключение правят последните две Ковид-години, в които форумът бе виртуален. Оптимизъм в онколозите внесе решението през 2022 г. годишната среща отново да е в присъствен вариант и за наша радост, и със българско участие. В рамките на конгрестните дни, участниците имат възможност да чуят да първи път данни от дългоочаквани клинични изпитвания на нови лекарства и методи за лечение на рака, които не само отразяват инновациите в специалността, но водят и до конкретни промени в стандартите на лечение. Безспорно, наградата за най-бързо разпространяваща се новина от ASCO2022, бе съобщението за постигнато пълно излекуване на пациенти с рак на правото черво (ректум - мед.тер). Информацията, представена от д-р Андреа Черчек от болница Мемориал Слоун в Ню Йорк за 14 пациента с ректален рак, които

са били напълно излекувани

от болестта след 6 месечно лечение с имунотерапия, буквално обиколи света за една нощ. Всъщност, трябва да бъде направено следното уточнение - това е едно малко клинично изпитване, само с 18 пациенти, в което участниците трябвало да имат рак на ректума, но без далечни метастази (т.е в по-ранен стадий). Според настоящата практика в този стадий ректалният рак подлежи на лъчелечение и химиотерапия, последвани от операция. Инновативният подход на екипа на д-р Черчек се изразява с добавянето на имунотерапия преди лъче-химиолечението и хирургията. Пациентите са получавали 6 месеца имунотерапия, като при 14 от тях след приключване на този период туморът в ректума е изчезнал. Поради това не се е наложило последващо лъчево и хирургично лечение. Това е безпрецедентен и доста неочакван ефект от имунолечението и вероятно поради това за кратко се превърна във водеща новина. Трябва обаче да се подчертаят две допълнителни обстоятелства - първо, това е много малък брой пациенти, за да може резултатът да бъде статистически достоверен. И второ - всички 18 пациента имат една и съща характеристика на тумора, която по принцип предполага много добър ефект от имунотерапия. Затова, макар и впечатляващ, резултатът от това изпитване, все още не може да доведе до промяна в стандарта на лечение на ректалният карцином, но пък може да послужи за допълнинтелни, по-обемни проучвания.

Трябва да отбележим, че

имунотерапия вече може да бъде предписвана

за пациенти с рак на дебелото и правото черво, които имат същите характеристики, като тези в проучването на д-р Черчек, но вече развили далечни метастази. Разбира се, предвид напредналото заболяване, не можем да очакваме и не виждаме толкова безпрецедентни резултати, но не трябва да забравяме, че метастатичният рак все още е нелечима, но поддаваща се на хронично лечение, болест.

Иначе, отвъд тази новината, за мен като специалист в областта на рака на гърдата от най-голямо значение бе докладът на екипа, воден от проф. Дейвид Камерон от Университета в Единбург, Шотландия. Те съобщиха за ефикасност на таргетна терапия срещу един вид рак на гърдата, който досега не беше категоризиран в отделна подгрупа и съответно беше лекуван само с химиотерапия. Проф. Камерън е установил, че пациентите, които са получавали таргетна терапия са имали двойно по-добър ефект от лечението, отколкото тези на химиотерапия. Макар формата на срещата да не предполага емоционални реакции от страна на аудиторията, тази новина предизвика бурни овации в залата и заслужено признание на екипа от Университета на Единбург. Това лечение е на път да бъде одобрено и в България, но не по-рано от следващата година.

Освен това, променящо стандартите, съобщение, в областта на рака на гърдата, бяха представени и научни доклади за нови

лекарства в ранни фази на разработка

както и актуализирана информация за такива, които вече прилагаме в лечението на това заболяване в България.

Като интересен факт от ASCO2022 трябва да се отбележи, че технически се запазват голяма част от познатите ни иновативни лечения - като таргетното и имунолечението - но сега навлизаме в ерата на тяхното по-прецизно приложение. Множество съобщения на онколози, бяха насочени към търсене на биомаркери, които да предсказват очаквана ефикасност или липса на такава от прилаганото лечение. Ако тези биомаркери се потвърдят в практиката, очаквано ще отпаднат сега съществуващите притеснения на лекарите и пациентите, защо едно и също лекарство при един и същи рак при едни пациети работи, при други не. Друго направление, в което има съществен напредък, за който беше съобщено на ASCO2022 e преодоляване на резистентността към имунотерапия - проблем, който компрометира при много пациенти, иначе доста ефикасното имунолечение. Проф. Джорджина Лонг и екип, съобщиха за значително по-удължен ефект на лечение с имунотерапия при кожен меланом, когато досега използваната такава, се комбинира с нова прицелна молекула и така не позволява имунната система да се изтощи (т.нар. ефект на изтощените лимфоцити) и да загуби противотуморното си действие. Вероятно този подход, ще бъде прилаган в имунолечението и на други солидни тумори, но все още е рано да бъде обсъждано като конкретно и реално налично лечение.

Задължително трябва да споделим единственото, но все пак налице, българско участие на годишната среща на ASCO. Това е съобщение от доц. Николай Цонев, от Медицински университет - Варна и неговият екип, които са представили интересна зависимост между тежестта от продължителното пътуване на пациент до онкологичния център и продължителността на живота му на фона на онкологичното заболяване. Авторите са

проучили почти 10 хиляди пациента с рак на белите дробове

и разстоянието, което те пътуват до онкологичният център, където се лекуват активно, като са установили, че най-дълго са преживели тези пациенти, които са се лекували там, където живеят, по-кратко - тези, пътуващи разстояния над 50 км. Интересно наблюдение, което подкрепя дискусията за правилното разпределение на лечебните заведения в онкологичната мрежа в страната, както и наличието на достъпни за всички пациенти, експертни центрове по онкология.

Накрая, но не и по важност, трябва да споделя незаменимите професионални контакти, които по време на ASCO могат да се реализират. Именно тук, на ASCO 2022, стана възможна срещата ми с медицинският директор на Американското дружество по имунотерапия на туморите д-р Питър Интайл, с когото обсъдихме съвместни проекти с Българското научно дружество по имуно-онкология, насочени към улесняване достъпа на български пациенти до всички нови имунотерапии, както и професионалната квалификация на българските имуноонколози. Д-р Интайл отправи покана към Българското дружество да се асоциира с американското и гарантира подкрепа за участие на топ експерти в имунолечението на рака на предстоящата в София втора национална конференция по имуноокогия през месец октомври.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички