Българско откритие в лечението на рака

Екип от университета във Варна доказа: пациентите, които пътуват по-кратко до онкологичния център, живеят по-дълго

Българско откритие в лечението на рака | StandartNews.com

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Родното научно дружество по имуно-онкология се асоциира с американското
  • Екип от университета във Варна доказа: пациентите, които пътуват по-кратко до онкологичния център, живеят по-дълго

Отзиви от конгреса на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго

По традиция, в първата седмица на месец юни в САЩ се провежда годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO). Тази година беше нейното 57-о издание. Започнала през далечната 1965 година, със 70 участници и три доклада, в днешни дни събитието е най-значимата научна онкологична среща в света, с повече от 35 хиляди участници от цял свят и стотици научни доклади, съобщения, постерни сесии. Последните десет години годишната среща на американското дружество по клинична онкология неизменно се провежда в огромния конгресен център "МакКормик" в Чикаго, на брега на езерото Мичиган. Изключение правят последните две Ковид-години, в които форумът бе виртуален. Оптимизъм в онколозите внесе решението през 2022 г. годишната среща отново да е в присъствен вариант и за наша радост, и със българско участие. В рамките на конгрестните дни, участниците имат възможност да чуят да първи път данни от дългоочаквани клинични изпитвания на нови лекарства и методи за лечение на рака, които не само отразяват инновациите в специалността, но водят и до конкретни промени в стандартите на лечение. Безспорно, наградата за най-бързо разпространяваща се новина от ASCO2022, бе съобщението за постигнато пълно излекуване на пациенти с рак на правото черво (ректум - мед.тер). Информацията, представена от д-р Андреа Черчек от болница Мемориал Слоун в Ню Йорк за 14 пациента с ректален рак, които

са били напълно излекувани

от болестта след 6 месечно лечение с имунотерапия, буквално обиколи света за една нощ. Всъщност, трябва да бъде направено следното уточнение - това е едно малко клинично изпитване, само с 18 пациенти, в което участниците трябвало да имат рак на ректума, но без далечни метастази (т.е в по-ранен стадий). Според настоящата практика в този стадий ректалният рак подлежи на лъчелечение и химиотерапия, последвани от операция. Инновативният подход на екипа на д-р Черчек се изразява с добавянето на имунотерапия преди лъче-химиолечението и хирургията. Пациентите са получавали 6 месеца имунотерапия, като при 14 от тях след приключване на този период туморът в ректума е изчезнал. Поради това не се е наложило последващо лъчево и хирургично лечение. Това е безпрецедентен и доста неочакван ефект от имунолечението и вероятно поради това за кратко се превърна във водеща новина. Трябва обаче да се подчертаят две допълнителни обстоятелства - първо, това е много малък брой пациенти, за да може резултатът да бъде статистически достоверен. И второ - всички 18 пациента имат една и съща характеристика на тумора, която по принцип предполага много добър ефект от имунотерапия. Затова, макар и впечатляващ, резултатът от това изпитване, все още не може да доведе до промяна в стандарта на лечение на ректалният карцином, но пък може да послужи за допълнинтелни, по-обемни проучвания.

Трябва да отбележим, че

имунотерапия вече може да бъде предписвана

за пациенти с рак на дебелото и правото черво, които имат същите характеристики, като тези в проучването на д-р Черчек, но вече развили далечни метастази. Разбира се, предвид напредналото заболяване, не можем да очакваме и не виждаме толкова безпрецедентни резултати, но не трябва да забравяме, че метастатичният рак все още е нелечима, но поддаваща се на хронично лечение, болест.

Иначе, отвъд тази новината, за мен като специалист в областта на рака на гърдата от най-голямо значение бе докладът на екипа, воден от проф. Дейвид Камерон от Университета в Единбург, Шотландия. Те съобщиха за ефикасност на таргетна терапия срещу един вид рак на гърдата, който досега не беше категоризиран в отделна подгрупа и съответно беше лекуван само с химиотерапия. Проф. Камерън е установил, че пациентите, които са получавали таргетна терапия са имали двойно по-добър ефект от лечението, отколкото тези на химиотерапия. Макар формата на срещата да не предполага емоционални реакции от страна на аудиторията, тази новина предизвика бурни овации в залата и заслужено признание на екипа от Университета на Единбург. Това лечение е на път да бъде одобрено и в България, но не по-рано от следващата година.

Освен това, променящо стандартите, съобщение, в областта на рака на гърдата, бяха представени и научни доклади за нови

лекарства в ранни фази на разработка

както и актуализирана информация за такива, които вече прилагаме в лечението на това заболяване в България.

Като интересен факт от ASCO2022 трябва да се отбележи, че технически се запазват голяма част от познатите ни иновативни лечения - като таргетното и имунолечението - но сега навлизаме в ерата на тяхното по-прецизно приложение. Множество съобщения на онколози, бяха насочени към търсене на биомаркери, които да предсказват очаквана ефикасност или липса на такава от прилаганото лечение. Ако тези биомаркери се потвърдят в практиката, очаквано ще отпаднат сега съществуващите притеснения на лекарите и пациентите, защо едно и също лекарство при един и същи рак при едни пациети работи, при други не. Друго направление, в което има съществен напредък, за който беше съобщено на ASCO2022 e преодоляване на резистентността към имунотерапия - проблем, който компрометира при много пациенти, иначе доста ефикасното имунолечение. Проф. Джорджина Лонг и екип, съобщиха за значително по-удължен ефект на лечение с имунотерапия при кожен меланом, когато досега използваната такава, се комбинира с нова прицелна молекула и така не позволява имунната система да се изтощи (т.нар. ефект на изтощените лимфоцити) и да загуби противотуморното си действие. Вероятно този подход, ще бъде прилаган в имунолечението и на други солидни тумори, но все още е рано да бъде обсъждано като конкретно и реално налично лечение.

Задължително трябва да споделим единственото, но все пак налице, българско участие на годишната среща на ASCO. Това е съобщение от доц. Николай Цонев, от Медицински университет - Варна и неговият екип, които са представили интересна зависимост между тежестта от продължителното пътуване на пациент до онкологичния център и продължителността на живота му на фона на онкологичното заболяване. Авторите са

проучили почти 10 хиляди пациента с рак на белите дробове

и разстоянието, което те пътуват до онкологичният център, където се лекуват активно, като са установили, че най-дълго са преживели тези пациенти, които са се лекували там, където живеят, по-кратко - тези, пътуващи разстояния над 50 км. Интересно наблюдение, което подкрепя дискусията за правилното разпределение на лечебните заведения в онкологичната мрежа в страната, както и наличието на достъпни за всички пациенти, експертни центрове по онкология.

Накрая, но не и по важност, трябва да споделя незаменимите професионални контакти, които по време на ASCO могат да се реализират. Именно тук, на ASCO 2022, стана възможна срещата ми с медицинският директор на Американското дружество по имунотерапия на туморите д-р Питър Интайл, с когото обсъдихме съвместни проекти с Българското научно дружество по имуно-онкология, насочени към улесняване достъпа на български пациенти до всички нови имунотерапии, както и професионалната квалификация на българските имуноонколози. Д-р Интайл отправи покана към Българското дружество да се асоциира с американското и гарантира подкрепа за участие на топ експерти в имунолечението на рака на предстоящата в София втора национална конференция по имуноокогия през месец октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай