Възобновиха делото за смъртта на Чората

Възобновиха делото за смъртта на Чората | StandartNews.com

Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората. Процесът ще се гледа още веднъж от върховните съдии, след като преди четири години състав с председател Пламен Томов и членове Блага Иванова и Пламен Петков оправда петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Чората. Сега други трима върховни съдии ще трябва да се произнесат по вината на Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски.

Преди да бъде решено окончателно, делото срещу тях три пъти стига до ВКС. Първоначално Писов бе осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани впоследствие. Най-накрая ВКС ги оправда с мотива, че Чората е издъхнал не от побой, а от хронично заболяване на 10 ноември 2005 г. в рамките на спецакцията "Респект".

Искането за възобновяване на процеса беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров, след като Европейският съд за правата на човека осъди България по жалби на родителите на Чората, жена му и сина му. Съдът в Страсбург постанови те да получат 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, 5000 евро и 818 лв. за разходи в самото производство в Страсбург. Според върховните решението на ЕСПЧ дава основания процесът да бъде възобновен.
Захари БЕЛЧЕВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай