Строят нов затвор – без решетки

Ще е готов до 2024 година

Строят нов затвор – без решетки | StandartNews.com

 

Нов затвор ще има в България до 2024 година. В първият от половин век насам затвор, който се строи у нас, прозорците ще са без решетки, а килиите няма да имат нищо общо с добре познатите помещения. Зала с видеонаблюдение ще гарантира сигурността и на лишените от свобода, и на надзирателите.

Целта е битовите условия да са максимално близки до домашните, твърди проектантът арх. Божидар Хинков, цитиран от Булнюз.

В предвидения затвор се планира да бъдат настанени 400 лишени от свобода. В едно спално помещение ще има до двама лишени от свобода, заяви гл. комисар Ивайло Йорданов - директор на ГД „Изпълнение на наказанията". Той ще бъде различен и с още нещо - в него ще се обучават надзиратели. В тримесечен курс, опит ще събират както съвсем начинаещи в професията, така и хора с дългогодишен стаж.

Във връзка с голямото текучество, което е в момента в системата и нуждата от провеждане на курсове - в момента се провеждат курсове по места в затворите, което не е най-удачният вариант, тъй като преподавателите се откъсват от работния процес, посочва Ивайло Григоров, „Връзки с обществеността" на проекта. Новият затвор няма да бъде алтернатива на Централния софийски, защото капацитетът му е по-малък, казват от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". Този затвор ще е предвиден да бъде основен корпус, в който ще се изпълняват присъди с по-голям размер - до 30 -годишни присъди.

Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Друг чисто нов затвор на този етап не се предвижда да се строи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай