Неделя,

Строят нов затвор – без решетки

От: стандарт -
397
Строят нов затвор – без решетки
A
A
A

 

Нов затвор ще има в България до 2024 година. В първият от половин век насам затвор, който се строи у нас, прозорците ще са без решетки, а килиите няма да имат нищо общо с добре познатите помещения. Зала с видеонаблюдение ще гарантира сигурността и на лишените от свобода, и на надзирателите.

Целта е битовите условия да са максимално близки до домашните, твърди проектантът арх. Божидар Хинков, цитиран от Булнюз.

В предвидения затвор се планира да бъдат настанени 400 лишени от свобода. В едно спално помещение ще има до двама лишени от свобода, заяви гл. комисар Ивайло Йорданов - директор на ГД „Изпълнение на наказанията". Той ще бъде различен и с още нещо - в него ще се обучават надзиратели. В тримесечен курс, опит ще събират както съвсем начинаещи в професията, така и хора с дългогодишен стаж.

Във връзка с голямото текучество, което е в момента в системата и нуждата от провеждане на курсове - в момента се провеждат курсове по места в затворите, което не е най-удачният вариант, тъй като преподавателите се откъсват от работния процес, посочва Ивайло Григоров, „Връзки с обществеността" на проекта. Новият затвор няма да бъде алтернатива на Централния софийски, защото капацитетът му е по-малък, казват от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". Този затвор ще е предвиден да бъде основен корпус, в който ще се изпълняват присъди с по-голям размер - до 30 -годишни присъди.

Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Друг чисто нов затвор на този етап не се предвижда да се строи.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията