Шпионската афера! Гоним руски дипломати /ОБНОВЕНА/

Двамата руски дипломати имат 72 часа да напуснат страната ни

Шпионската афера! Гоним руски дипломати /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Двамата руски дипломати имат 72 часа да напуснат

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство в София.

ВИЖ ОЩЕ: Прокуратурата поиска да изгоним още двама руски дипломати. Шпионирали са ни

Това стана часове, след като МВнР получи писмо от прокуратурата, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

ВИЖ ОЩЕ: И НАТО се произнесе по шпионската афера

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, съобщиха от Прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Може да се гордеем с тези магистрати!

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

ВИЖ ОЩЕ: Съдът реши за петимата от шпионажа

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

ВИЖ ОЩЕ: Постоянен арест за полковника от шпионския скандал

Най-вероятно стада дума за дипломатите Александър Зинкин и Максим Рибкин. Те са получавали секретни документи на НАТО, вероятно предоставяни им от шпионската група на Иван Илиев.

ВИЖ ОЩЕ: Шпионската афера! Шопа и Пчелата донасяли на Русия

Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент, съобщи БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Шпионите в съда. Митрофанова рецитира стихове

В петък прокуратурата арестува шестима бивши и настоящи служители на военното разузнаване у нас по обвинение за шпионска дейност в полза на Москва. Един от тях бе пуснат под парична гаранция, след като направи пълни самопризнания. Съдът остави останалите в ареста.

Москва заплаши през уикенда, че ще предприеме ответни стъпки, ако София изгони руски дипломати.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев: Не мразим други държави, обичаме нашата

"Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки", каза пред журналисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко, предаде ТАСС.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че заради това дело ще трябва някои руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата.

Руското посолство в България поиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с делото. Дипломатическото представителство изрази увереност, че "съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай