Правят профил на кандидата за върховен съдия

Правят профил на кандидата за върховен съдия | StandartNews.com

София. Изборът за нов председател на Върховния касационен съд ще бъде на 25 септември. Процедурата се открива на 25 юли, кандидати ще се номинират на 30 и 31 юли.

49 върховни магистрати изпратиха становище, с което представят виждането си за профил на новия председател. Съдиите от ВКС ще изслушат кандидатите на 17 септември. Те предлагат да се заложи на нравствените, моралните и професионалните качества на кандидата, като държат той да е съдия от ВКС. Освен изискуемия по законов стаж председателят на ВКС трябва да притежава опит и познания за работата на съдиите в този съд, както и за специфичните проблеми в организацията му. Той трябва да притежава безупречна репутация, безспорен авторитет сред съдиите и професионалната общност на юристите.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев бе категоричен, че изборът трябва да се извърши с бюлетини, защото така ще е по-справедливо и юридически издържано. Мотивите му са, че при електронно гласуване предварително се разбира резултата за първия от кандидатите, докато с бюлетини всеки дава гласа си, без да е наясно кой ще бъде избран. Засега официално известна е единствено кандидатурата на зам.-председателя на ВКС съдия Павлина Панова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай