Правната комисия отряза президента

След повторно гласуване

Правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. Това стана чрез повторно гласуване на законопроекта, който беше приет с 13 гласа "за", два - "против" и един "въздържал се". Народните представители не проведоха дебат по мотивите на президента. Предстои гласуване и в пленарна зала.

Държавният глава Румен Радев подписа на 1 август указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Радев посочва в мотивите си, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Съветникът по правни въпроси на президента Крум Зарков, който представи мотивите на държавния глава, отбеляза, че някои от приетите текстове предизвикват съмнения за противоконституционност. Той акцентира на създаването на нова система за разпределение на сигналите срещу главния прокурор и заместниците му, като добави, че не е ясно как новите поправки ще се отразят на назначаването на вече определения съдия за ад хок прокурор Даниела Талева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай