Панов пак се вихри на гърба на прокуратурата

Панов е декларирал тезите си, които подозрително съвпадат с тези на определен кръг олигарси, подсъдими и адвокатите им, и пред президента Румен Радев

Панов пак се вихри на гърба на прокуратурата | StandartNews.com

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново подхвана познатите вече от няколко източника с общи интереси атаки срещу държавното обвинение, пише "Праве свят".

Панов е декларирал тезите си, които подозрително съвпадат с тези на определен кръг олигарси, подсъдими и адвокатите им, и пред президента Румен Радев по време на т.нар. "консултации за промени в Конституцията".

За детайлите около идеите на Панов за смачкване на правомощията на главния прокурор разказа самият той пред журналисти преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Всяка една промяна, която се прави в съдебната система, още повече затвърждава позицията на главния прокурор и неговото влияние както в Пленума на ВСС, така и в прокурорската колегия", посочи председателят на ВКС, като в типичния си патетичен тон отново изложи тезата си, че съдебната власт се състояла основно от съда, намеквайки другата позабравена напоследък мантра – за извеждането на прокуратурата от нея.

"Аз съм казвал и преди - центърът на съдебната система е съдът. Съдът е органът, който олицетворява съдебната система и той е този, който трябва да бъде на централно място. В случая има абсолютен дисбаланс и главният прокурор - с оглед неговите правомощия и безконтролна власт, е този, който задава, както и осигурява всякакви видове стандарти, които се променят във всеки един момент", заяви Панов.

Лозан Панов и президентът Радев са коментирали и състава на ВСС, като председателят на ВКС не е пропуснал да отбележи и, че настоява за минимализиране на гласа на прокурорите и следователите в делата на кадровия орган.

Председателят на ВКС е омаловажил и ролята на Инспектората към ВСС пред държавния глава, като е подчертал, че той на практика е негоден да разследва главния прокурор, при наличие на данни и доказателства за извършено от него престъпление, каквито идеи имаше.

Президентът Радев и Лозан Панов са обсъдили и "медийната среда" у нас, както и възможностите за конституционни промени в тази връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай