Изслушват Гешев в пленарната зала

Той дава отчет за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца

Изслушват Гешев в пленарната зала | StandartNews.com

Правната комисия на парламента изнесе в пленарната зала мотивите си, с които вчера подкрепи отчета на главния прокурор Иван Гешев.

В този час народните представители изслушват Иван Гешев, който дава отчет за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца.

"Имаме желание за постоянен диалог с НС и отделните комисии, защото ясно осъзнаваме, че резултатите, които очаква българското общество могат да бъдат постигнати с взаимодействие между властите и при спазване на разделение и контрол между властите. Това включва не само взаимодействие между трите власти, но и между институциите - правоохранителна система, съд и прокуратура", заяви главният прокурор.

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби - с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства - с 13%.

Заседанието се води от Цвета Караянчева, която се върна на председателското място, след като депутатите отхвърлиха исканата от БСП и ДПС оставка.

Вчера Иван Гешев се яви пред Парламентарната правна комисия. След часове на изслушване комисията прие доклада за дейността на прокуратурата през първите осем месеца.

Гешев отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай