Избраха Константин Пенчев за конституционен съдия от НС

Избраха Константин Пенчев за конституционен съдия от НС | StandartNews.com

 Депутатите избраха бившия омбудсман Константин Пенчев за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Той бе предложен от ГЕРБ. За него гласуваха 98 депутати, 12 бяха "против" и 33-ма се въздържаха, предаде БНР.

Другият кандидат Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт, събра 62 гласа "за", 11 "против" и 72 "въздържали се".

Най-голямата чест за един юрист е да бъде избран за съдия в Конституционния съд, каза Пенчев.

„Минах по най-трудния път. От трите квоти тази е най-трудната за преминаване", добави той.

Пенчев благодари на народните представители за подкрепата. „Това е ново предизвикателство, нещо различно от омбудсман, председател на ВАС и съдия. Надявам се на това ново място отново да не посрамя името си и да бъда точно толкова независим и почтен, колкото съм бил винаги", подчерта той и коментира, че не знае колко години ще продължат намеците за неговата партийна принадлежност.

Той изтъкна, че на новият омбудсман - Мая Манолова ще ѝ бъде много трудно. „Работата на омбудсмана е много трудна, тя е ежедневна, ежеминутна, ежечасова", поясни Пенчев. Той изрази надежда, че в нейно лице гражданите ще имат своя защитник, какъвто са имали в негово лице.

Няма нещо, от което да се срамувам в моя 63-годишен живот и ми е ужасно обидно, че някой се опитва да се подиграва с мен и името ми, заяви пред журналисти в парламента Пенчев във връзка с обвиненията срещу него, които Валери Симеонов прочете от парламентарната трибуна.

Пенчев определи случая в Приморско като върха на цинизма. „Бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати и ги освободи от длъжност. Сега изведнъж съм ги прикривал. Това е пълен абсурд. Никога не съм знаел за начина, по който са придобили имотите си. Знаех, че имат имоти, не съм знаел начина", разказа Пенчев, цитиран от "Фокус".

Във връзка с обвинението, че не е разпределял случайно дела като председател на ВАС, Пенчев обясни, че след делото за Синята коалиция, Инспекторатът внезапно, в негово отсъствие, е проверил компютъра му, за да види как е разпределил докладчика и не са намерили нарушение.

За апартаментите, които не е декларирал, Пенчев уточни, че тези, които са написали доноса през 2010 година, са забравили, че Законът за деклариране на имуществото, е претърпял промени. „За разлика от 2001 година, когато съм си закупил имуществото, от 2007 се декларира само промяната в имотното състояние", уточни Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай