Гешев: Приватизацията беше криминален процес

Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи

Гешев: Приватизацията беше криминален процес | StandartNews.com

Според главния прокурор Иван Гешев в голямата част от приватизацията е била криминален процес. Това заяви той в интервю за БНР.

"Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи".

По думите му, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. Гешев заяви, че прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа.

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост", каза главният прокурор.

"От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, ама няма смисъл", коментира той.

Разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост, заяви обвинител номер едно и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени. "Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента", сподели обвинител номер едно.

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите".

За „новината“ за къщата в Барселона

"Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави", заяви главният прокурор и уточни, че така биха постъпили и в други случаи. "По всяка друга преписка и по всяко друго производство, няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин". Гешев заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов.

По консултациите на Радев за промени в Конституцията

За консултациите за промени в Конституцията, провеждани от президента Румен Радев главният прокурор заяви, че не разбира смисълът им и даде пример, каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

Според него същите хора, които описва, биха желали да се сложи намордник на прокуратурата, за да е безопасна за хората, стоящи зад тях: "Видимо е кои хора прокарват тези интереси, от кои НПО се финансират и на кого са адвокати".

Екстрадицията на Васил Божков

Това зависи от ОАЕ, не от българската прокуратура, категоричен беше Гешев.

По думите на главния прокурор целите на прокуратурата са противодействие на корупцията и битовата престъпност.

Аз съм български ястреб, заяви Иван Гешев във връзка, че е определян като "американски ястреб" и добави, че го интересуват българските национални интереси.

По думите му определението "тримата големи", в което вече е включен и той, заедно с премиера и президента, не го ласкае, защото главният прокурор не е политик:

"Политиците определят своите действия на базата на това как ще ги преценят избирателите, те живеят с мисълта, че трябва да бъдат избрани. Аз имам 7-годишен мандат и трябва да свърша определена работа". Гешев заяви, че не е част от елита и номенклатурата, а е част от обикновените граждани.

"Нямам амбиции в сферата на политиката. Нямам афинитет към това да говоря едно, а да правя друго", категорично отговори Иван Гешев на въпрос дали след 7 години ще опита да влезе в политиката.

"Прокуратурата не мрази богатите хора, те трябва да си плащат данъците", коментира Гешев и заяви, че еднакъв ще бъде подходът към богатите бизнесмени и към "тези, които крадат от бабите по селата". Според главния прокурор голяма част от богатите хора в България са натрупали парите си по криминален начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай