Гешев притеснен, посочи сериозен проблем

Наказателният кодекс е остарял и е негодно оръжие за борба с престъпността

Гешев притеснен, посочи сериозен проблем | StandartNews.com

Сериозен проблем е формалистичният български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял, той от времето на Тодор Живков, от 1968 г. и е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването му в парламентарната Правна комисия.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици. "МВР намали темпа си на работа. За миналата година имаме 30 - 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата - това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления. Десетки дела биват прекратени по давност", подчерта Гешев, цитира bTV.

"Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението", сподели още главният прокурор. 

Той припомни, че още преди две години прокуратурата е представила експертни предложения, които предвиждат да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества или голямо количество алкохол. "От 30 случая годишно досъдебните производства са нараснали до над 3000", разкри Гешев.

Той добави, че българските граждани често питат защо катастрофи с жертви, причинени от пияни или дрогирани водачи, не се разглеждат като тежки умишлени престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай