Гешев бие правосъдния министър, колко дълъг ще е мандатът му

Надежда Йорданова не очаква този състав на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор

Гешев бие правосъдния министър, колко дълъг ще е мандатът му | StandartNews.com

На 12 април във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се коментират сигнали, които правосъдният министър Надежда Йорданова е внесла по отношение работата на прокуратурата. Те едва ли ще доведат до предсрочното прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев

„Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от ВСС са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”, оплака се Йорданова пред Нова телевизия.

Според нея е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

Иван Гешев смята, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър вижда в този коментар на обвинител номер едно опит да се измести фокусът на дискусията.

Голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „на трупчета”. „Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост”, подчерта правосъдната министърка.

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. „Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно”, каза тя.

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай