Фейърплей в битката за ВКС

Фейърплей в битката за ВКС | StandartNews.com

Кандидатите за съдия №1 убедени, че изборът ще е честен

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд разсеяха съмнения за предрешеност на вота. Вчера Лозан Панов и Павлина Панова бяха изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Още преди представянето си пред кадровиците на Темида двамата си пожелаха честно състезание. Феърплей беше обещан както от Панов, така и от Панова. И двамата изразиха мнения, че вярват в честността и коректността, както и че има условия наистина за едно равнопоставено състезание.

Самият избор ще е на 29-и януари. "С г-н Панов се познавам отдавна. Много етичен колега, като човек е приятен събеседник, учтив, любезен, галантен мъж. Надявам се на позитивна процедура и лично аз съм настроена за това. Надявам се от негова страна да нямам изненади. Видяхме се, разговаряхме. С него имам много добри професионални отношения. Очаквам справедлива процедура, най-после Върховният касационен съд да има избран председател и всички да останат удовлетворени от това, което ще се случи за ВКС, а това означава до голяма степен и за съдебната система в България", коментира след изслушването си съдия Панова. Тя бе питана от кадровиците главно за въпроси, свързани с личните й доходи и тези на семейството и за периода на миналата година. Подобни бяха питанията и към Лозан Панов. Той пък бе приканен да обяви и доходите на родителите си за 2013 г., защото не го е направил в декларацията си. Самото изслушване на кандидатите за шеф на ВКС от Етичната комисия бе кратко.

След това Панова коментира пред медиите, че я притеснява коментарът на правосъдния министър, че има сигнали за предрешеност на избора. "Може би той да има някакви други аргументи, които аз не знам. Действително някои неща се случиха в тази процедура, които мен в началото ме притесниха", заяви тя. Съдийката посочи като такива някои изказвания на членове на ВСС директно адресирани към нея. Става дума за призива, ако Панов се откаже от надпреварата, да го направи и тя. "Думите имат значение, особено в правото, всяка дума тежи на мястото си, затова призовавам всички да имат прецизен изказ, какъвто се стремя да имам и аз", заяви Панова. След нея думата взе Панов. Той каза, че вече се чувства много по-добре след пътния инцидент, който претърпя, и се надява всичко да е останало в миналата година. Панов посочи, че за него е нелепо да се твърди, че блъскането му от автомобил на улицата е умишлено. "Това е един битов инцидент, станал в неподходящ за мен момент", заяви съдията. Съдия Панов коментира и съмненията за предрешеност на избора, изразени от правосъдния министър Христо Иванов: "Не виждам обективни данни за предрешеност". Изборът ще бъде проведен в края на месеца на 29 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай