Събота,

Заради подслушването. Махат шефа на бръмбарите

От: СТАНДАРТ -
Заради подслушването. Махат шефа на бръмбарите
A
A
A

Служебният кабинет предлага на президента Румен Радев да освободи от длъжност председателя на Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов. В мотивите се посочва, че председателят е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията и това е основание за прекратяване на правомощията му.

Още в началото на мандата на първото служебно правителство, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО и ДАНС са подслушвали политици. Преди това съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април.

По-късно Бойко Рашков съобщи, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.

"Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби като ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция"са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожаване. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът", заяви тогава пред депутатите Рашков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички