Захариева: Няма да правим компромис с качеството на строителство на магистралите

Захариева: Няма да правим компромис с качеството на строителство на магистралите | StandartNews.com

ЛОТ 4 на АМ Струма - най-проблемен, АМ Марица - готова през 2015 г.

Първите 17 километра от общо 34-те по участъка се изпълняват със забележки. Препоръката към строителят е за по-бързи темпове. Оценката на експертите показва, че по-добре се движи работата по вторите 17 километра, където работата е на фаза за полагане на последния износващ слой на асфалта и се очаква там работата да приключи до края на ноември.

За разлика от изпълнението на Лот 2, Лот 1 на АМ „Марица" от Оризово до Димитровград е под 50 %. Една от причините за забавянето е работата на археолозите, които влязоха на няколко места по трасето за спасителни разкопки на разстояние от около 2 километра, обясни министър Захариева. На някои места вече положени материали ще се наложи да бъдат подменени, защото има участъци, отнесени от пороите преди десетина дни.

По-сериозният проблем по „Марица"ЛОТ 1 е обаче с отчуждаването на земите. Процедурите могат да се точат и 2 години, прогнозира Захариева, ако не се изработи адекватен закон за държавната собственост. Проблемите с отчуждителните процедури са заради обявяването преди година на части от Закона за държавната и за общинската собственост като противоконституционни. Така на практика няма и финансови параметри за цената на земите, които трябва да бъдат отчуждени. Въпреки това министър Захариева призовава хората да разрешат предварително изпълнение на строителните дейности в земите си, като уверява, че след приемането на промени в Закона. В последствие дори и да има завишаване на сумите за терените ще им бъдат изплатени заедно с лихвите.

Въпреки проблемите около ЛОТ1, министърът смята, че той ще бъде готов до края на май месец, следващата година. Тя подчерта, че от неотворените магистрали, всъщност губим човешки животи. Захариева конкретизира, че се очаква след построяването на ЛОТ 1 и 2 на АМ4 Марица" в следващите 30 години ПТП-та в този участък намалят с 3 000. Шефът на УС на АПИ Лазар Лазаров допълни, че след пускането на АМ „Тракия" катастрофите там са намелели с 6 пъти.

Лот 4 на АМ Струма е най-рисковия проект от ОП Транспорт в част Пътища, посочи вицепремиерът. „Факт е че на ЛОТ 4 не се строи. Там няма подобрение на работата . Всъщност от миналата година до сега лично аз не забелязвам почти никакъв напредък на този участък.", подчерта Захариева.

За драстичното забавяне на работата по трасето Лазар Лазаров обясни, че един от големите проблеми е с гръцката -фирма, която изпълнява строежа. Строителят е поискал държавата ни да осигури каменните фракции за продължаване на строежа на аутобана. В договорът обаче е изрично записано, че строителят се задължава да набави инертните материали, още повече, че гърците са посочили в договора дори и от кои находища смятат да ги набавят, обясни Лазаров.

Министър Захариева припомни, че е дала двуседмичен срок на строителя за нов план и график на работа. Те трябва да й бъдат представени на 17-ти септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай