Вучков: Службите в България тънат в нормативно безвремие

Вучков: Службите в България тънат в нормативно безвремие | StandartNews.com

София. „Службите в Българя продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели". Това заяви в сутрешния блок на Нова тв вътрешният министър Веселин Вучков.

„Силно се надявам за този изтерзан народ, който в последните години се умори от това противопоставяне и е потънал в крайна бедност, да започнем да структурираме нещата така, че да се случват по правилния начин, включително и в МВР", каза вътрешният министър.

Вучков коментира новината за изчезването на тефтерчето на Филип Златанов. „Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без особен надзор от вещо лице. По принцип е възможно да бъде изнесено от МВР като се назначи експертиза", каза той. И уточни, че първо трябва да има подаден сигнал и да се проведе разследване.

Новият вътрешен министър изтъкна, че ще се работи по всички версии и не само по този случай. "Не се ли открие оригиналното веществено доказателство, става много трудно, но не и непреодолимо препятствие", смята той.

МВР има дефицит от около 216 млн. лева, обясни Вучков. „Прие се нов Закон за МВР, който не можеше да се изпълни финансово. Дори финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че няма пари за този закон. Но дори с помощта на "Атака" този закон мина и през вето на президента и сега цялата тежест е върху нас. Ще се опитам да осигуря необходимото, но с реалностите трябва да се съобразяваме. Ще обсъдим дали при актуализацията на бюджета да не се отпуснат още 125 млн. лева за МВР. Няма риск полицаите да останат без заплати", добави още той.

„Няма да си позволя нарушения и каквито и да били експерименти с българското законодателство. Законът за МВР влезе в сила на 1-ви юни и има избран главен секретар. Той продължава да работи, независимо от това, че като депутат имах възможност многократно да критикувам неговата работа, включително и като професионалист само заради случая „Лясковец", в който очевидно службите претърпяха провал", изтъкна Вучков.

„Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам. главен секретар. Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС", каза още Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай