Външният министър посочи условие за старта на преговорите с РСМ

Това условие към Северна Македония е залегнало в декларацията на Народното събрание

Външният министър посочи условие за старта на преговорите с РСМ | StandartNews.com

Българското малцинство трябва да бъде записано в конституцията на Северна Македония. Това условие трябва да бъде изпълнено преди страната да стартира преговорите си за членство в Европейския съюз, заяви външният министър Теодора Генчовска в рамките на форума "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване - защита от войната", организиран от евродепутата от ДПС и президент на АЛДЕ Илхан Кючюк и Атлантическия клуб.

Генчовска уточни, че това условие към Северна Македония е залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Не знам какви сигнали е дал премиерът, но това е позицията ни, коментира още Генчовска.

Тя обяви, че София и Скопие са в непрекъснат контакт, водени от стремеж да "преодолеят изкуствените разделения, наложени по времето на югославския режим". Според външния министър изграждането на предсказуеми и лоялни отношения между двете страни е сложен процес, зависещ от политическа воля, а не от крайни срокове.

Допълни, че страната ни е най-мощният двигател за интеграцията на Западните Балкани. Но интеграцията на тези страни не може да се разглежда като антидот, предупреди Генчовска. Той е в самите ценности, в прилагането им, а не в самото разширяване. Другото е недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи, допълни външният министър.

Тя призова за икономическа интеграция на страните, най-вече за закупуването на природен газ. Поиска и визова либерализация за Косово за страните от ЕС.

Подкрепата ни за европейската интеграция на Западните Балкани е категорична, но не и безусловна, допълни Генчовска. Тя обясни, че са в постоянен контакт със Скопие, за да се намерят общите теми. Изграждането на доверие обаче е труден процес, изискващ време, допълни външният министър.

С тази позиция тя ще запознае и еврокомисаря по разширяването Оливер Верхеи на срещата им днес. Вархеи също ще участва във форума, който събира в София множество европейски политици.

"Това е поредна среща с еврокомисаря Вархеи. Ще го запознаем отново с позицията на страната ни, за да видим заедно с колегата от Северна Македония какво можем да направим, за да има прогрес. Българското мнозинство да влезе в Конституцията на Северна Македония с ЕС като гарант, е условие, залегнало в декларацията на Народното събрание и на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви Теодора Генчовска.

Добре е форумът да стане регулярен, заяви още външният министър Теодора Генчовска за "ЕС среща Балканите". Агресията срещу Украйна ражда предизвикателства не само пред европейските държави, но и предизвика стабилността и сигурността на целия свят, допълни тя.Агресията е заплаха и за всеки един от нас, за нашата обща свобода. Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия, а наш дълг е да изведем уроци, каза още Генчовска. Тя обясни, че България подкрепя европейската перспектива на Украйна. Неизменна остава подкрепата ни и за Грузия и Молдова.

Пред репортери преди началото на форума външната министърка съобщи, че няма да бъде част от делегацията, която се очаква да замине на посещение в Киев. 

Управляващите се събират на Коалиционен съвет днес, в пореден опит да постигнат единна позиция по темата за изпращането на военна помощ за Украйна. „Днес ще има коалиционен съвет. Надявам се да има съгласие”, каза Генчовска, която няма да участва в срещата на партньорите в коалицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай