Цонев: Българският списък "Магнитски" нарушава много права

Тези списъци са незаконни, заяви зам.-председателят на ДПС

Цонев: Българският списък "Магнитски" нарушава много права | StandartNews.com

"Българският списък нарушава много права. Транзакциите от България към България не могат да бъдат спрени. Има фирми и хора, попаднали в този български "черен" списък, които не могат да си платят сметките и към НАП дори. Всичко това е нарушение на техните права". Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на комисията „Магнитски” в парламента. На него бяха изслушани гуверньорът на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев: Българските списъци са своеволие и беззаконие

"Имам няколко въпроса относно питането на ЕК към българското правителство за съставянето на българския списък "Магнитски". Там ясно е казано, че тези списъци са незаконни и комисията изявява становище, че едностранното налагане на вътрешни санкции ще наруши редица разпоредби на ЕС и ще наруши законите на ЕС", категоричен бе Цонев.

По-рано днес в интервю за Нова тв Йордан Цонев заяви: "Питахме за списъка "Магнитски" - защото няма действия на този закон извън територията на САЩ. Ако се приемат в ЕС, те ще проитворечат на правото на ЕС. Така че не може България да прави списъци. Това е своеволие и беззаконие. Подписали сме договора за функциониране на ЕС и трябва да го спазваме". Според него върховенството на закона не означава само да смениш главния прокурор, а да спазваш Конституцията и законите. ДПС се бори да докаже, че Делян Пеевски е незаслужено в този списък. Искаме данни, искаме факти, каза още Цонев пред Нова тв.

"БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за тези мерки. Всички банки спазват тези санкции, защото последиците, ако това не се прави, са много сериозни. Мога да дам пример с една банка от Латвия, която не спазваше санкциите по отношение на Северна Корея, и само в рамките на 10 дни беше обявена в несъстоятелност. Това е причината да се изготви списък с разпоредби, които всички банки спазват.", каза в началото на заседанието на комисията гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

"Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не спазва санкциите, може да бъде включена в обхвата на "Магнитски" и припозната в санкционния списък. Това е причината да предприемем тези превантивни мерки. Всяко едно забавяне може да струва скъпо", добави той.

"На 8 юли тази година Европейският съюз прие "Закон Магнитски на ЕС" за спазване на човешките права. За мен трябва да има дискусия за общоевропейски регламент, който да въведе норми за чужди санкции на територията на ЕС свързани с борбата срещу прането на пари и тероризъм", каза от своя страна министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

"В момента в България не се прилага международно право по тази тема. Това е причината Министерски съвет да вземе решението за съставянето на българските списъци "Магнитски". Причината е да се предпазят държавни фирми да работят с тези "токсични" и "заразни" физически лица и фирми", каза още Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай