ЦИК с последни новини за местните избори. Изненадата

Има разлика между данните от преброяването и хората, които фигурират в списъците

ЦИК с последни новини за местните избори. Изненадата | StandartNews.com

Над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви пред БНР, че има разлика между данните от преброяването на населението и хората, които фигурират в списъците за гласуване.

"Преброяването на населението обхваща само българските граждани, които към датата на съответното преброяване са намерени на адресите, на които е извършено преброяването или са пожелали да се преброят онлайн. А пък избирателните списъци и информацията от ГРАО обхваща всички български граждани, които имат постоянен адрес на територията на съответната община", обясни Матева.

В над 11 хиляди секции в страната отново ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултатите. В секции с 300 и повече избиратели - освен хартиени бюлетини - ще има и машина за гласуване. Все още няма решение как избирателите ще заявяват желанието си за гласуване.

Изпълнителят на обществената поръчка за софтуера ще предложи поне два варианта, допълни Матева. "Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. Как ще се случи на практика, ще разберем, след като бъдат проведени преговорите и бъде сключен договорът", уточни тя.

Справка за адресите на секциите за гласуване може да се прави през сайта на ГРАО, както и на телефон на номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Избирател с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Услугата е достъпна и чрез електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай