Томислав Дончев призова Радев! Кой е големият проблем

Свързан със служебното правителство и изборите

Томислав Дончев призова Радев! Кой е големият проблем | StandartNews.com

Един от лидерите на ГЕРБ Томислав Дончев направи анализ на напрегнатата политечска ситуация у нас.

Надявам се да няма нито хаос, нито криза. Би породило недоверието на изборния процес, ако ярка фигура като Росен Желязков стане служебен премиер.

Това би поставило съмнение към изборния процес и би накарало по-малко хора да ходят да гласуват. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Ако тук има урок за всички нас е, че Конституция не се променя за 2-3 месеца. Нека да видим как текстовете ще сработят. Не съм съгласен с картината на апокалипсис. Все пак списъка с възможности е дълъг”, подчерта той.

„През последните три години президентът натрупа много дълъг опит със служебни правителства. Да има служебно правителство, което да е максимално неполитическо, да не разгаря политическите страсти и да организира честни избори”, призова Дончев.

На въпрос защо се стигна до разрива в коалицията, Томислав Дончев заяви: „Ако направите изящна конструкция върху нестабилна основа, тя няма как да остане права – конструкцията беше неустойчива.

Ако една връзка стане невъзможна кой е виновен, който я прекратява, или този който я е направил невъзможна? Хайде да не позволяваме обществото да се хипнотизира, повтаряйки му – служби, регулатори и т.н”.

„Основната тема е, че едно правителство не съществува, за да му се радваме или някой да е министър, а да дава резултати. Критиките ми са, че резултатите са твърде малко на фона на приказките.

Има свършени и добри неща – напредъкът по Шенген, например. Все пак половин е по-добре от нула. Като цяло това бе кризисен период. Изводи трябва да се изведат от всички и най-вече, че да изолираш първия никога не води до устойчиви резултати”, обобщи Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай