Неделя,

След съвета на коалицията! Асен Василев с важни новини

От: СТАНДАРТ -
6166
След съвета на коалицията! Асен Василев с важни новини
A
A
A

Какво предвижда актуализацията на бюджета? Новите съобщи вицепремиерът Асен Василев след заседанието на експертния съвет на коалицията по темата.

Приходната част на бюджета ще се вдигне с 1 милиард 645 милиона лева, разходната част приблизително със същата сума. Запазва се предвиденият 4,1% дефицит и се запазва салдото, предаде БНТ.

Следващият вторник в края на деня ще се проведе Тристранен съвет, след което актуализацията ще мине през Министерски съвет (МС) и ще бъде депозирана в Народното събрание (НС), за да може да бъде разгледана от депутатите.

"Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% средногодишна инфлация", съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той се съгласи с критиките на коалиционните партньори, че в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи.

Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета за увеличение на заплатите. Според него пари за по-високи заплати в публичния сектор има, но са нужни оптимизации.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички