Ревизоро поряза миньорите, посочи какво ще се случи с тях

Не се случи нито едно от нещата, които миньорите искаха

Ревизоро поряза миньорите, посочи какво ще се случи с тях | StandartNews.com

Не се случи нито едно от нещата, които миньорите искаха. Депутатите успяха да излъжат миньорите качествено, разбити са помежду си и оттам-нататък темата за въглищните централи ще бъде затворена. Това коментира пред бТВ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

По мнението му бавна смърт очаква въглищните централи и миньорската професия. Ако закрием мощностите на въглищните централи, ще трябва да внасяме ток от чужбина, а цената ще бъде много по-висока, смята Ревизоро. Като започнем да плащаме скъпия ток от чужбина, тогава ще видим какво ще се случи, каза Емил-Димитров-Ревизоро, който очаква КЕВР да започне да вдига цената на тока.

Обратното мнение - против въглищните централи - изказа енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той добави, че към момента нито една въглищна централа не трябва да е на пазара. Споразумението на управляващите с миньорите е поредна лъжа към работещите в сектора, че властта може да се разбере с тях. Ще има сериозен удар върху България да получи средствата от Европейската комисия по Плана за възстановяване, посочи Владимиров.

Според него няма смисъл да бъдат финансирани изкуствено въглищните централи. Подобно споразумение като вчера не дава индикация на ЕК, че България е готова да предприеме мерки за либерализация на пазара на електроенергия, посочи Владимиров.

Той подчерта, че енергийната стратегия на България трябва да се прави на база данни. Няма секунда, при която има недостиг на електроенергия при изключване на всички въглищни електроцентрали. Няма никакъв проблем да има електроенергийни потоци между отделните държави, което не променя крайната цена, която да се плати. Въглищните централи са най-скъпи в Европа. Колкото по-дълго задържим въглищните централи, толкова по-висока ще е цената на тока, предупреди Мартин Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай