Реформаторите: Стремим се към коалиционно реформаторско правителство

Реформаторите: Стремим се към коалиционно реформаторско правителство  | StandartNews.com

София. Разглеждаме единството на партиите в Реформаторския блок като основа за утвърждаване на блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие и оценяваме представянето на блока на предсрочните парламентарни избори като успех. Това стана ясно на пресконференция след среща на лидерите от коалицията председателят на БЗНС Николай Ненчев, който представи приетата обща декларация, в която са записани условията, при които Реформаторите ще участват в коалиционно правителство, предаде БГНЕС.

"Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличие на следните предпоставки: ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастието в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство; включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за реформи", гласят изискванията на блока.

РБ са обобщили реформите в шест пункта:първият е в администрацията и съдебната система; в здравеопазването, пенсионната система и в енергийния сектор. Вторият пункт, по който държат на конкретни ангажименти и срокове, е за продължаване и ускоряване на реформите в образованието. Третият е допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията. Четвъртият е бързи решения за връщане на доверието в банковата система, петият е мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващи райони и шестият е реформа в Изборния кодекс.

Реформаторите държат и на гаранция за безусловна европейска и евро-атлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

В позицията на блока се казва още, че ще устояват разбирането, че днешното състояние на България изисква съставянето на силно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основните сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно. От РБ оценяват представянето на изборите като успех на коалицията.

"Отчитаме, че този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел", е становището на РБ. 

РБ няма да подкрепи кабинет на малцинството, какъвто предложи партията, постигнала най-висок резултат на изборите - ГЕРБ.

"Името на бъдещия премиер няма да бъде коментирано, преди да бъде обсъдена програмата, с която ще управлява бъдещото правителство", презастраховаха се още Реформаторите.

РБ не изключи партньорство с Патриотичен фронт и партията на Николай Бареков, като посочиха, че мандатоносителят решава от коя формация да поиска подкрепа.

"Ако правителството се сформира с мандат на ГЕРБ, тяхна работа е да осигурят кворум в парламента", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Меглена Кунева пък посочи, че при разговорите с ГЕРБ ще се търси къде има допирни точки между двете политически формации. "Разликите всички ги знаем", завърши тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай