Развързаха възела. Приеха оттеглянето на Николов

От втори опит парламентът прие волята на депутата

Развързаха възела. Приеха оттеглянето на Николов | StandartNews.com

Парламентът гласува решението, с което приема волята на Пламен Николов да се откаже от премиерския пост по лични причини. По този начин конституционната процедура за връчване от президента на втори и трети мандат за съставяне на правителство се отпуши.

ВИЖ ОЩЕ: Партията на Слави напусна пленарната зала

Това стана след близо два часа скандали, почивка, председателски съвет, поименна проверка на кворума и прегласуване.

ВИЖ ОЩЕ: Дончева сипа сол в раните. Обиди Митева

ВИЖ ОЩЕ: Няма кворум. Парламентът не прие решението за Николов

При първия вот решението не мина поради липса на кворум. Още с откриването на дебатите по точката депутатите на „Има такъв народ” напуснаха пленарната зала, обявявайки че да се гласува личната воля да един човек е фарс. От залата излезе и председателят на парламента „Има Митева”,депутат от ИТН.

ВИЖ ОЩЕ: Пламен Николов не знае премиер ли е или не

Имате историческия шанс да бъдете отново заедно, както винаги сте били. Ние отказваме да участваме в този фарс, заяви в декларация от името на ИТН зам.-председателят Ивайло Вълчев. Защо сте се вторачили в "Има такъв народ"? Ние не сме проблемът, ние сме решението, но това явно ще се случи на следващите избори, добави той.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът расте! Поименна проверка на кворума

ГЕРБ поиска промяна в текста на проекторешението, с която ясно да се запише, че парламентът „не избира” Пламен Николов за премиер. Тъй като това е по същество промяна в смисъла на проекта, която не е депозирана предварително в НС, водещият на заседанието Кристиян Вигенин не я подложи на гласуване. По тази причина ГЕРБ не участва във вота за Николов и гласуването не събра кворум.

ВИЖ ОЩЕ: Биков: Пред конституционна криза сме

Моментално бе обявена почивка и се събра Председателският съвет. Депутатите заговориха за конституционна криза, защото ако процедурата по възлагане на първия мандат за кабинет не бъде по някакъв начин завършена, Румен Радев не може да даде втори мандат.

След почивката страстите бяха потушени. При прегласуването ГЕРБ натиснаха бутона против. И така решението мина. „Има такъв народ” не бяха в залата.

Решението мина, защото ГЕРБ помогна, заяви от трибуната Радослав Чолаков. И допълни: Колеги, ИТН не чегъртат ГЕРБ, чегъртат всеки един от Вас. Чухте ги вчера – те имат кауза: да изхвърлят боклука.”.

Въпреки вчерашното настояване на депутатите от протестните партии точката да се гледа, за да има дебати по нея, разисквания на практика нямаше. Сол и пипер в отворените рани на отношенията между ИТВ и „Изправи се БГ! Ние идваме” сипа Татяна Дончева. Тя заяви, че председателката на НС Ива Митева, която вчера цял ден лично писала решението за Николов и търсела най-удачната правна форма за него, днес отказала да да го подпише. Председателят на парламента да се държи като такъв, а некато болонка на сценарист, заяви Дончева, за което получи забележка от Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай