Радев: Времето за промяна изтича като българите в чужбина

Нужно е да се упражнява ефективен контрол върху работата на правителството, подчерта президентът

Радев: Времето за промяна изтича като българите в чужбина | StandartNews.com

"Нужно е парламентът да упражнява ефективен контрол над работата на правителството". Това заяви от трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев. Новата сесия на паррамента започна с бръщение на държавния глава към народа и депутатите. 

"Началото на всяка сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Надявам се, че и сте следили невероятната победата на Григор Димитров, който днес ни обедини като българи. Предстоят обаче приемане на бюджета за идната година, както и местни избори. В същото време наблюдаваме как властта се отнема от народа и отива в тесен кръг хора, те обръщат тази власт за тях и така се бетонира порочната власт, но тук вече няма шанс за развитие. Затова ни е нужна промяна, която да засили гражданското участие в управлението.  Нужно е парламентът да контролира кабинета. Освен това призозавам премиерът Бойко Борисов един път месечно да бъде в парламента", каза още Радев. 

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моято позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", изтъкна още президентът. 

Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството, каза още Румен Радев.ю

"Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните приницип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът. 

Държавният глава отчете, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание. Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии.

Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание", допълни още Радев. Той разкритикува факта, че зачестява практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби. 

Необходима е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, каза още той.  

"Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот“, заяви още Радев.

"Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, изтъкна още Румен Радев. 

"Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона", заяви още Румен Радев. 

Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи, каза президентът. 

„Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава пред отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент. Времето за промяна неумолимо изтича. Както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, посочи още Румен Радев. 
Според него ако не се случат отговорни действия или апатията ще продължава, или улицата ще помете статуквото. 

Да обмисляме конституционни законови промени, които да дадат възможност на българи по рождение да могат да се кандидатират на избори, заяви още той. 

„Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде според мен внимателно обмислено. При един балансират подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения. Още повече такава практика е приета в повечето европейски държави и се подкрепя от Венецианската комисия. Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък“, заяви Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай