Проф. Константинов обяви кога ще са изборите

Ако са редовни - 28 март

Проф. Константинов обяви кога ще са изборите | StandartNews.com

 

Парламентарните изборите ще бъдат на 28 март 2021 г., ако са редовни. Това заяви пред БНТ проф. Михаил Константинов..

Той обясни, че през 2017 г. те са се провели на 26 март, но не могат да са на предишна дата, защото мандатът на парламента започва да тече от деня на изборите. Така 28 е следващата свободна неделя.

Според него трябва да реши дали ще бъде въведено машинното гласуване, тъй като е опасно да се пипат машините при наличие на пандемия. Той даде за пример Франция, където средата на март са се провели местни избори с разгара на инфекцията, а след това е имало масова вълна.

Във връзка с въвеждането на гласуване по интернет и по пощата проф. Константинов посочи, че има една пречка - тайната на вота. „Според българската конституция вотът е таен, за да бъде изборът на човека свободен. Ако този текст не е се отмени, няма как да въведем интернет гласуване. Не се знае дали човекът отсреща не е под натиск, дали той гласува вместо него”, каза дългогодишният член на ЦИК и настоящ шеф на "Информационно обслужване". Според него ако е електронно гласуването, ще има гарантирано купуване на гласове.

Математикът смята, че държавата се е справила добре с кризата и България излезе блестящо от коронавируса, въпреки че кризата продължава. Проф. Константинов посочи, че смъртността у нас с 7-8%. Починалите на 1 млн население са 24 души и сме в пъти по-добре от света и Европа „По този показател България е 2 пъти по-добре от света и 10 пъти по-добре от Европа, 9 пъти по-добре от Швейцария, 20 пъти от Франция, Италия и Великобритания, а от държави като Белгия сме 40 пъти по-добре – там резултатът е 40 на 1 или 20 на 1.”, обясни той.

Проф. Константинов допълни, че заразени има много в и България, и света, но смъртността падна по-малко, но заразата си тече. „Тези вируси накрая убиват по-малко, защото ако убият всички гостоприемници, те ще загинат. Устойчивите вируси започват да убиват по-малко.”, каза той.

Проф. Константинов обясни, че има синуидни криви– със затихване и натрупване, които дават грешка под 1% и позволяват да се прогнозира с месец напред броят на починалите и заразените. Обобщеният модел на Хил и модел на Гомперц пък дават съвпадение с експерименталните резултати и позволяват да предскаже месец напред броят на починалите. За Европа в момента е около 170 000.

Според него никой не може да каже дали вирусът ще си отиде, той може да остане с нас. Втора вълна обаче със сигурност ще има, защото това се случва при всички вируси. Проф. Константинов даде за пример испанския грип, който за имал три вълни за периода 1918 -1920 г.

Светът в момента е разклатен, но какво толкова се случи - заводите са на място, хората са живи, няма цунами, земетресение, война. Кризата е в главите ни. Криза няма, има криза на безсмислената консумация, каза математикът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай