Плевнелиев: Регионът ни е незаобиколим фактор

Плевнелиев: Регионът ни е незаобиколим фактор | StandartNews.com

20-тата юбилейна среща на ПСЮИЕ (Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа)  събра у нас 7 президенти - на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Молдова и България.

"Добре дошли в древна и красива София. Днес сме отново заедно тук, за да изпратим силен сигнал за Европа и света. Сигнал за диалог, разбирателство, добросъседство и сътрудничество. Сигнал за мирни и проспериращи Балкани", приветства гостите държавният глава Росен Плевнелиев.

Форумът на най-високо равнище се провежда в единствения на Балканите научно-технологичен парк „София Тех Парк" и отбелязва края на българското председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 г.-юни 2016 година. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година.

В словото си Плевнелиев отчете като голямо постижение приемането на обща позиция на региона и изработването на стратегия срещу радикализацията.

"Днес Европа е изправена пред рекорден брой кризи, само заедно можем да намерим правилните решения", изтъкна държавният глава, цитиран от БНТ. "Нашият регион е незаобиколим фактор", допълни той.

По-късно днес участниците във форума ще приемат юбилейна декларация, в която ще отчетат направеното до момента и ще начертаят стъпки за по-нататъшно развитие на Процеса за сътрудничество.

Цялото слово на президента Росен Плевнелиев:

Добре дошли в древна и красива София. Преди 20 години в българската столица, бе поставено началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Днес сме отново заедно тук, за да изпратим силен сигнал към Европа и света. Сигнал за диалог, юь разбирателство, добросъседство и сътрудничество, сигнал за мирни и проспериращи Балкани. Постигнахме много заедно. Загърбихме предразсъдъците, недоверието, скептицизма. Днес чертаем заедно общото бъдеще. Честваме 20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа, честваме 20 години сътрудничество и мирно развитие на Балканите. България се гордее, че е основател на този важен международен формат. Тогава бяхме 8 държави, сега сме 13, като представляваме заедно 150 милиона население. Тогава в региона имаше напрежение и конфликти. Днес работим за приятелство и сътрудничество. Преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни от Югоизточна Европа беше 440 млрд. евро, днес е три пъти повече. Според Международния валутен фонд, ако запазим тези темпове на развитие, след 5 години БВП на региона ще достигне 1600 млрд. евро – тази цифра ще ни постави заедно като регион в първите 10 световни икономики.

Благодаря за уважението, с което ни удостоихте, чрез високото ниво на представителство днес. Рекордният брой държавни и правителствени ръководители за последните години, събрани днес тук, е ярко доказателство за значението, което всички ние отдаваме на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Залата, в която се намираме, със сигурност не е най-представителната конферентна зала в София. Избрах да бъдем тук, защото София Тех е символ на България и на Балканите. Къде бяхме - това място бе казарма. И къде искаме да бъдем – високи технологии, предприемачество и сътрудничество между всички в региона. Избрах София Тех, защото съм марширувал по този плац, хранил съм се в тази сграда. Нейната функция бе войнишка столова, сега е център „Джон Атанасов", на името на създателя на първия цифров компютър в света. Човекът, който изобрети бинарния код и даде път на цифровите компютри и технологии. В миналото ние в региона бяхме разделени от „желязната завеса", насъсквани един срещу друг от великите сили в продължение на векове. Сега сме заедно и знаем, че зависи от всеки един от нас да гарантираме мир и просперитет на Балканите. Войнишкият плац тук е отстъпил място на технологичен парк, на лаборатории, на фондове за предприемачество като инструмент и платформа за регионално сътрудничество. Днес сме заедно, никога досега не сме били по-добри приятели и съседи. Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога до сега не сме били толкова свързани, взаимнозависими и никога досега не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие. Както никога досега осъзнаваме, че кризите, независимо коя от тях, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да ги преодолеем. Само заедно можем да гарантираме своята енергийна независимост и само заедно представляваме пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститори.

Преди две десетилетия регионът беше разкъсван от недоверие, напрежение и конфликти. Много добре си спомняме тези времена. Тогава всички ние бяхме в периферията на разширяващия се Европейски съюз. Сътрудничеството между нас не бе особено значимо.

Днес строим мостове, строим магистрали и интерконектори, произвеждаме и търгуваме заедно, искаме границите да падат, а не да се местят. Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа. Сега трябва да се свържем и помежду си. Никога досега сътрудничеството и добросъседските отношения не са били такъв решаващ фактор за положително развитие. Европейската интеграция е двигателят на тези положителни процеси. Сега Югоизточна Европа има възможност да развие и осъществи големия си потенциал.

През изминалата година Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа си постави амбициозни цели. Работихме активно за повишаването на свързаността в региона, за укрепване на демокрацията и гражданските общества, за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността и миграцията. Сериозен успех бе приемането на Съвместното изявление от министрите на външните работи за справяне с миграционните потоци.

В областта на борбата с радикализацията и тероризма Българското председателство проведе интензивни консултации със Съвета за регионално сътрудничество относно изработването на Регионална платформа за противодействие на радикализацията и екстремизма.

Проведени бяха две конференции на високо равнище, чиито фокус бе върху енергийната ефективност и сигурност, както и енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа. Проведена бе и конференция на високо ниво за демографските предизвикателства в региона, по време на която министрите на труда и социалната политика приеха Съвместна декларация.

През изминалата година страната ни председателства не само Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, но и Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това ни даде възможност да синхронизираме приоритетите на тези два формата. Считаме за огромен дипломатически успех на България приетите два стратегически документа на Съвета на Европа на срещите на високо равнище тук в София. Всички 47 страни членки на Съвета на Европа, се обединиха като един тук, в София, и благодарение на българското председателство приехме с пълно съгласие, плана за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната система за периода 2016-2021 г. и Софийската стратегия за правата на детето до 2021 година.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Днес Европа е изправена пред рекорден брой кризи, които имат пряко отражение върху нашия регион. Само заедно можем да намерим правилните решения. Единственият път към мира и просперитета в региона, е пътят на сътрудничеството, на партньорството, на върховенството на закона и на човешките права и свободи. Нашият регион е незаобиколим фактор на геополитическата сцена. Заедно сме по-силни, по-конкурентоспособни, по-атрактивни за инвеститорите. Само заедно можем да осигурим мир и просперитет за нашите народи.

Благодаря, добре дошли и честит юбилей!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай