Плевнелиев: Моето вето е демократичен акт

Плевнелиев: Моето вето е демократичен акт | StandartNews.com

Нямам нужда да провеждам консултации към момента с парламентарно представени политически сили, за да защитя Конституцията на Република България и правото на българския избирател, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Искрено се надявам, че в Народното събрание ще има дебат по същество – какво пише в конституцията, как да помогнем на българските граждани все по-добре и по-ефективно да използват своето право на глас. Това трябва да бъде. Всяка една коалиция каквато и да е тя, винаги ще се сблъска с проблем, ако тръгнат извън основите на нашата демокрация - а това е конституцията и Избирателния кодекс", заяви още президентът.

Той добави, че се радва, надява се и е оптимист, „че въпреки трудните и тежки разговори, които в момента текат, демокрацията ще победи - тя ще намери своето развитие".

Според Плевнелиев „българите ще видят, че държавата застава зад тях. Разбира се това ще се отрази и в отговорното решение, което предстои да вземе Народното събрание по отношение на моето вето. Моето вето е демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват", подчерта Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай