Петков: Първите 2 политически сили не са дозрели за стабилна широка коалиция

Петков: Първите 2 политически сили не са дозрели за стабилна широка коалиция | StandartNews.com

София. "Стабилна, широка коалиция означава в нея да се ангажират първите две политически сили. Притеснението обаче е, че ръководствата и на двете политически сили като че ли не са дозрели, не са готови да направят тази стъпка и в стремежа за собственото си оцеляване продължават да търсят околния враг, да обясняват необходимостта от собственото си съществуване с цел да се борят срещу някой, а не за някой", заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков от ефира на Нова ТВ броени часове преди преговорите на партията му с ГЕРБ за съставяне на нов кабинет.

Петков определи разговорите, водени между политическите сили по инициатива на ГЕРБ, като демонстрация на общественоотговорно поведение, но самата идея за преговорния процес е объркана.

"Той трябва да е "за", а не "против". Може би по-доброто решение беше този преговорен процес да се предхожда от една лидерска среща, в рамките на която да се очертае политическата рамка. Сега сме свидетели на "коалицията на желаещите". Трябва да се седне на масата и да се каже: това са петте приоритета на България, те ни задължават да формираме една широка коалиция и да извървим пътя по реализация на тези приоритети. Днес ние поне ще направим всичко възможно да внесем този елемент – за какво сме", заяви Петков.

По думите на Петков формата и приоритетите на бъдещата коалиция трябва да бъдат ясно очертани, а в момента на разговорите не се обсъждат дори допирните точки между различните политически формации.

„Прозвуча нещо, което няма как да не ни безпокои – че ще се направи правителство без политическо коалиционно споразумение и то ще бъде подкрепяно на база програма. Такова беше правителството на Орешарски. Тази теза прозвуча след преговорен процес с една от политическите формации. Рискуваме да се създаде правителство без ясен профил и физиономия, без ясно разпределение на отговорности и задължения", твърдо каза Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай