Понеделник,

Петков с мощна атака, ще ограничава влиянието на Русия

От: Рачо Рачев, сн. Нова ТВ -
2250
Петков с мощна атака, ще ограничава влиянието на Русия
A
A
A

„Нужно беше да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят”, заяви премиерът Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

„Ние сме част от една общност - на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО”, категоричен беше Петков.

Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия. По думите му България е изпълнявала коректно договора си, но „беше решено като политически инструмент да бъде прекъсната газовата връзка”. По думите на Петков освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия.

„Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще”, смята премиерът.  Той подчерта, че енергийната стратегия на България е била променена в посока на зелена трансформация.

„И тук колаборацията с нашите приятели от САЩ също е много важна”, допълни той. Според него новите ядрени мощности е тема в посока диверсификация, а те трябва да се случат.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички