Пеевски със сигнал до главния прокурор за Руската църква

Правосъдното министерство не може да се произнесе компетентно кой е собственикът

Пеевски със сигнал до главния прокурор за Руската църква | StandartNews.com

Подадохме сигнал до прокуратурата за Руската църква, защото видяхте вчера какво каза правосъдното министерство - не могат да се произнесат компетентно кой е собственикът на храма. Това съобщи пред репортери в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски.

По-рано днес той, Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев сезираха и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с искане за проверка и установяване на собствеността на храма.

Според нас собственик дори не е руската държава, нещо актувано като руското посолство, първоприемно от царска Русия - звучи абсурдно. За нас те не са собственици, но това може да го установи само прокуратурата, подчерта Делян Пеевски.

Правосъдното министерство каза вчера, че не могат да се произнесат, защото има документи в много други учреждения, по нотариалните актове в досието липсват документи как се е случило това, допълни още той.

За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас нотариусът е извършил престъпление като е издал този акт. Но ние не сме компетентни да се произнесем. Затова сезирахме с колегите главния прокурор. Искаме да знаем има ли престъпление или не, продължи Делян Пеевски.

Ако се окаже, че няма документи за руската църква, се надяваме прокуратурата да поиска разваляне на този нотариален акт и църквата да се върне в собственост на българската държава, на църквата или както вече се прецени от правителството, обобщи Пеевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай