Патриоти и реформатори играят с ултиматуми

Патриоти и реформатори играят с ултиматуми | StandartNews.com

Депутатите от Реформаторския блок поискаха от партньорите си от Патриотичния фронт да подкрепят закона на Меглена Кунева, за да не напуснат управляващата коалиция.

Патриотите пък настояват от блока да се присъединят към отхвърляне на президентското вето върху Изборния кодекс, за да не изпълнят своя ултиматум за оттегляне на подкрепата си за кабинета. В ролята на арбитър на спора  влезе премиерът Бойко Борисов, който преди парламентарния контрол се срещна с партньорите си.

"В негово присъствие аз реагирах остро към колегите от ПФ за неподкрепата им в Комисията за борба с корупцията. За нас законът е мотив да сме част от мнозинството. Ако бъде премината тази граница, не виждаме основание да продължим да сме част от кабинета. Антикорупционният закон трябва да бъде приет", коментира пред "Стандарт" Найден Зеленогорски.

Негови съпартийци допълниха, че приемат гласуването "въздържал се" (с което на практика законът бе отхвърлен) като "сигнал", който ще бъде преодолян с диалог. От ПФ изразиха готовност да подкрепят закона на първо четене в зала, но само ако Меглена Кунева обещае да внесе промени в него.

Те са притеснени от анонимните сигнали и липсата на контрол върху членовете на Бюрото за борба с ВИП корупцията. На срещата е постигнат напредък по Изборния кодекс. РБ са поели ангажимент да гласуват за отхвърляне на ветото. Във вторник се очаква мнозинството да излезе с единен проект за промени в изборните правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай