Първанов със сделка за конституционните промени

Първанов със сделка за конституционните промени | StandartNews.com

Сделка за конституционните промени. Това предложи пред бТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. "Ако искаме да има движение по съдебната реформа с консенсус и поне 180 гласа, да приемем становище, че по третия пункт (за разпределението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – б.р.) ще се търси друго решение", каза той в студиото на „Тази събота".

Лявата партия е против представителите на държавното обвинение да са равни по брой с тези на т, обясни той. И уточни, че става дума за „политическо въздействие и възможност за блокиране" на работата на прокурорската колегия.

„Това е изразеното становище, макар и все ще недокументирано, на представителите на Венецианската комисия", заяви Първанов. Разделянето на 6:6 в колегията е нужно заради централизирания модел на прокуратурата и сериозната нужда от реформи в нея, смятат от РБ.

АБВ ще подкрепи първите два пункта, които включват засилването на работата на Инспектората към ВСС. За разпределението в прокурорската квота няма да гласуват „за", стана ясно от думите на Първанов.

Ще се разпадне ли коалицията при смекчаване на промените? „Г-н Кънев доста пъти се заканва, че ще напусне управляващото мнозинство, но няма да го направи", уверен е Първанов.

Бившият държавен глава изтъкна, че не се притеснява да бъде проверяван, но новият антикорупционен орган „не може да бъде комисията на министър-председателя" и трябва да е равноотдалечен. Така той коментира темата за закон за борба с корупцията, предложен от Меглена Кунева.

С Георги Кадиев са водени разговори още преди той да обяви, че ще се впусне в битката за София, обясни Георги Първанов по повод изключването на Кадиев от редиците на БСП. Той обаче не пожела да каже кой кого е потърсил.

От партията на Първанов сметнали, че Кадиев е много добре подготвен и е в състояние да управлява Столична община, затова му гласували доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай