Първан Симеонов начерта съдбата на управляващите

Около десетима министри са споменати като вариант да бъдат сменени след ротацията

Първан Симеонов начерта съдбата на управляващите | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

На управляващите започва да им харесва да са заедно, да говорят за коалиционно споразумение и да свикват с този пазарлък. Ако не се „спънат” при ротацията или на евроизборите, може да им се усмихне късметът и да не се „спънат” години наред. Това заяви в интервю за НоваНюз политологът Първан Симеонов.

Той разкри, че с колеги са калкулирали, че около десетима министри са споменати като вариант да бъдат сменени след ротацията. „Най-големият проблем на тази власт е да не предозира влиянието си, например, чисто партийни номинации за Конституционния съд. Кандидатурата на ПП-ДБ очевидно е по-скоро експертна. Тази на ГЕРБ е чисто партийна. Такава ми изглежда и на „Възраждане”. Това няма да се прочете добре от избирателите”, заяви той.

Според него няма да се приеме добре кандидатурата на ген. Атанас Атанасов – лидерът на една от най-малките формации да застане начело на парламента. „Не бива да се прекалява. Те надценяват своята популярност”, каза политологът за обсъжданите промени след ротацията през март.

„Ефектът ще бъде обратен. В такива символни битки не надделяват по-разсъдливите, а тези, които са повече. В България проруски настроените решително надделяват над най-крайните евроатлантици. Ние сме се делили на русофили, русофоби век и нещо, намерили сме формула за баланс. Казано по-ясно – путинофобите в България, с някои свои прекалявания, по-скоро вкарват Путин в кошарата”, обясни политологът.

Той очаква, че ДПС ще намерят баланса между видимата и важната власт. „Най-важното при ГЕРБ и при ДПС е да не изпъкват много, защото ПП-ДБ изпъкват и те обират негативите. Голямата драма е на ценностно ниво. Хората се страхуват да кажат как са гласували. Дали не преминаваме от политическа криза към криза на представителството, към апатия, към въздържане от участие. Ако в такъв момент поискаш повече власт, можеш само да загубиш”, обясни Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай