Оградата на границата - над половин милиард лева

Оградата на границата - над половин милиард лева | StandartNews.com

Бившият военен министър Ангел Найденов пресметна разходите за защитното съоръжение по българо-гръцката граница. "Оградата с Турция струва милион на линеен километър. С Гърция имаме 480 км граница. Със сигурност разходите за изграждане на възпиращо съоръжение ще надминат 500 млн. лева" , обясни пред bTV депутатът от БСП. 

Бившият шеф на Министерството на отбраната смята, че подобни съоръжения трябва да се градят след прецизен анализ, който да включва и способностите на Гърция да задържа мигрантите на своя територия, за да не преминават родната граница. 

Той обясни, че границата ни с Гърция минава по много по-сложен терен от тази с Турция и това ще оскъпи строителството. Според него оградата не е единственото средство за спиране на трафика, като има много възможности за натиск в тази посока.

Найденов е убеден, че изпратените по границата армейски подразделения са достатъчно подготвени, за да спрат мигрантите. „Ако мислите, че с 10-15 000 бежанци не може да се справи българската държава, изводите са много лоши", коментира той.

Найденов се противопостави на идеята за нов антитерористичен закон. Според него има достатъчно международни документи по въпроса, които са ефективни. „Какво ще ни даде нов закон освен нови ограничения? Дилемата е свобода или сигурност, мнозинството от хората са склонни да приемат ограничение на своите права и свободи за сметка на сигурността до момента, в който се сблъскат с тези ограничения и тези забрани", отбеляза той.

Социалистът засегна темата и за  ръководството на червената партия малко повече от месец преди конгреса на БСП, на който ще се избира нов лидер. „Моето най-кратко определение е, че се намираме в долна мъртва точка. Нямаме нито адекватна реакция, нито необходимите поведение и позиции, които да увеличават доверието в БСП и да разширяват нейното влияние", посочи Найденов. Той призна, че местни организации на столетницата вече са изразили опасения от манипулации по време на партийния конгрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай