Обрат за Десислава Атанасова! Излиза от парламента?

Вдигат кандидатурата й за много важен пост

Обрат за Десислава Атанасова! Излиза от парламента? | StandartNews.com

Обрат в политическата кариера на Десислава Атанасова. Кандидатурата й е най-харесвана за конституционен съдия.

Управляващото мнозинство най-вероятно ще се обедини около две напълно разнородни кандидатури за конституционни съдии. Едната е партийно-политическа, а другата – на дългогодишен съдия с експертиза и опит, обяни Mediapool. Към момента най-вероятните кандидати за поста са лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, твърди изданието.

Очаква се до края на януари да бъдат избрани първите двама конституционни съдии от квотата на парламента, а в края на 2024 г. предстоят нови назначения за КС.

От общо шест нови конституционни съдии, които ще бъдат избрани през годината, трима се падат на парламента, двама на президента и един на съдебната власт. Новите членове на КС ще бъдат ключови за това дали органът ще одобри приетите неотдавна промени в конституцията, които президентът и опозиционните партии оспорват.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
123
преди 3 месеца

Няма начин с избора на "та.я от дулово и на подобни, като нея, България да не просперира в за.тъването си, жа.лка, жа.лка, бъл.гарска трагедия....

Откажи