Нови преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Какво става?

Вчера двете формации обявиха, че правят кабинет с премиер на ротационен принцип

Нови преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Какво става? | StandartNews.com

Днес продължават разговорите между първите две формации ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната–Демократична България", вече за управленската програма. Това обяви още вчера Мария Габриел.

Решението, което бе обявено вчера бе двете формации, легитимирани от народа за първа и втора политическа сила, да излъчат премиери на ротационен принцип.

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер ще бъде Николай Денков от "Продължаваме Промяната", а Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина от управлението се предлага Габриел да бъде министър-председател, а Денков неин заместник.

"Ние бяхме групата, която с отговорност показа, че интересът на България е над всеки друг интерес", каза Мария Габриел, водещ преговорите на партията за сформиране на правителство и кандидат за министър-председател. 

"Тези преговори за мен поставиха основа за бъдещи разговори, извън задкулисните договорки за гласове, защото на всички ни е ясно, че на България е нужно стабилно и редовно правителство. Работата ни продължава. Можем заедно да вървим напред и във основа на изясняване ясно на детайли и процедури и свързани с въпросите, които притесняват хората зад нас и зад тях. Целта е да се изключи стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство", посочи Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай