На 27 декември: Ваксинират в три големи града

Ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та

На 27 декември: Ваксинират в три големи града | StandartNews.com

В София ще пристигнат първите ваксини и те ще бъдат съхранявани в „Бул Био“. Първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че всички държави членки в един ден ще направят ваксинация на различни категории от населението съгласно плановете, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той връчи ключовете за 20 нови линейки на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.

Ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та. Едновременно ще започне ваксинирането в три големи града, поясни той.

Министърът е готов да бъде първият ваксиниран в страната. Той иска да покаже , че вярва във ваксината и ваксинирането като достижение на науката. „Днес ще се реши как да се подходи и ще бъде решено кой ще бъде първият ваксиниран“, обясни министър Ангелов.

"За нас е важно ваксината да стигне до всички заявили желание да се ваксинират. Това, което ни радва, е, че български медици продължават да се включват в списъци с желаещи да си поставят ваксина", информира Ангелов.

Ваксина ще има за всеки български гражданин, който заяви желание, увери отново здравният министър.

Днес министърът на здравеопазването предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила. До момента по проекта са доставени 280 автомобила. Остава да бъдат доставени още 120, от които 42 са високопроходими.

Инвестиционният проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ. Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай