Математик става дубльор на Лазаров

Математик става дубльор на Лазаров | StandartNews.com

Комисар Костов обеща повече професионализъм и по-малко политика

Ще се сработим, а ако има причина, хвърлям оставка, коментира главсекът

Вътрешният министър Веселин Вучков назначи "дубльор" на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Избраникът е комисар Георги Костов, досегашен шеф на ОДМВР-Бургас.

"Има избран главен секретар, който продължава да работи, въпреки че като депутат съм критикувал неговата работа. Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам. главен секретар. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му", обяви в понеделник Вучков. По повод назначението на Костов вчера в Хасково Лазаров бе лаконичен: "Назначили сме му структурно определящ ресор. Ще се сработим!". И допълни: "Ако има причина, ще си подам оставката". Лазаров обаче заяви, че фактите говорят, че си върши работата. И посочи, че в последните месеци МВР е свършило много - по пресичането на вълната от нелегални емигранти, затегнатия контрол по границите, намаляването на битовата престъпност и ударите по наркотрафика.

"За мен назначението е преди всичко признание и отговорност. Наясно съм с доверието, което ми се гласува. Ще продължа по пътя си, за да го оправдая. Моят принцип е: "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Смятам, че животът може да се движи от по-прости, по-мъжки правила. Нека има повече професионализъм, много по-малко политика!", каза пред "Стандарт" комисар Георги Костов часове след като бе избран за зам. главен секретар на МВР.
"Гарантирам, че Костов е професионалист, дори не знам политическата му ориентация". Така на 13 септември 2011 г. ексвътрешният министър Цветан Цветанов представи Костов, когато го назначи за шеф на областната дирекция на МВР в Благоевград. Новият зам. главен секретар близо 3 г. бе полицай номер 1 в Пиринско, а на 1 август 2014 г. се премести в Бургас. Много бързо благоевградските журналисти разбраха, че част от професионализма на Костов е

липсата на прибързани приказки

и коментари по различни инциденти и престъпления. "Несериозно е да се говори, когато криминалистите все още работят по даден случай. Всяка дума може да навреди на разследването. Нашата работа е да действаме, а не да изпадаме в словоохотливост", винаги е твърдял. С идването си в Благоевград той се захвана да реформира "Криминална полиция". За него най-важно бе да промени и подобри нивото на процесуално-следствените действия. Защото те са най-важни, за да има възмездие в съда. Докато бе начело на полицията в Пиринско, Костов имаше няколко приоритета - подобряване нивото на работа в областната дирекция, привеждане в известност на криминалния контингент в региона, противодействие на тежката престъпност и борбата с разпространението на наркотици. "Най-голямата превенция за обществото е, когато направим така, че

престъпникът да получи своята присъда

и отиде в затвора", категоричен е Костов. По негово време в Пиринско полиция и прокуратура си взаимодействаха отлично. За него бе закон при образуване на досъдебно производство да се даде водещата роля на държавното обвинение. А не полицаите да изземат функцията на прокурора и да коментират неща от "кухнята" на разследването. Изискваше от подчинените да са пример за околните. Тези, които нарушаваха реда и съсипваха доброто име на униформените, получаваха наказания. Не бяха малко и уволнените заради провинения служители. "Вината на полицая е по-голяма от тази на гражданина, макар да са извършили едно и също нарушение, тъй като служителят на МВР е призван да съблюдава спазването на закона и е недопустимо той самият да го престъпва", е максимата на Костов, който винаги е повтарял: "За мен е голяма чест и отговорност да работя в системата на МВР".
Новината, че земляк става зам. главен секретар, вчера зарадва и хасковлии. За минути

вестта бе засипана от "лайкове"

в социалната мрежа. Появиха се и много положителни коментари от типа на: "Достоен и неподкупен, най-после някой такъв", "Познава системата отвътре по всяко нейно стъпало" до "Добро момче беше, стана достоен мъж".
Костов е роден в Хасково през 1967 г. Съучениците му от математическата гимназия, която завършва със златен медал, обаче си го спомнят като буден младеж, винаги усмихнат и с отявлени заложби на лидер още като тийнейджър. Роден е в средностатистическо семейство на работник и медицинска сестра и всичките му успехи в учението и после в професионалното му израстване се дължат на собствената му упоритост и находчивост.

Извървял е пътя си сам, без протекции

заслужава поста, коментираха вчера близки до семейството на Костов в Хасково. Комисарят е инженер по образование - завършил е Техническия университет в София през 1992 г. Но работи в МВР още от 1993 г., като е заемал последователно различни изпълнителски и управленски длъжности в системата. Бил е оперативен работник и началник група "Тежки престъпления" в 9 Районно полицейско управление до 2002 г. После започва работа в Столична дирекция, сектор "Убийства", до 2009 г. След това е в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а в началото на 2010 г. става началник сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в 9 РУП, преди да стане шеф на ОД на МВР в Благоевград. Костов е семеен, с две дъщери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай